ΣΕΦ: Δίμηνη παράταση σε όλα τα φωτοβολταϊκά έργα

 
37 logo sef 330x123 ΣΕΦ: Δίμηνη παράταση σε όλα τα φωτοβολταϊκά έργα

Δίμηνη παράταση σε όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Να δοθεί τουλάχιστον δίμηνη παράταση σε όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών των οποίων η προθεσμία διασύνδεσης των έργων τους λήγει στις 12/3/2013, και όχι μόνο στους αγρότες, ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών και η δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης (η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 3/1/2013) να συνοδευτεί και από δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης (“κλείδωμα” ταρίφας για 20 μήνες δηλαδή αντί των 18 που ίσχυε), ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να διατηρήσει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ. Η αιτιολογία για τη δίμηνη αυτή παράταση είναι πως η απορρόφηση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε τα έργα αυτά δεν έκανε δυνατή την υλοποίησή τους εντός των ισχυουσών προθεσμιών.

Το ίδιο επιχείρημα όμως ισχύει για όλους τους επενδυτές οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. Οι επενδυτές αυτοί καλούνται εντός μόλις τεσσάρων μηνών να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα εν μέσω χειμώνα και άσχημων καιρικών συνθηκών και να προλάβουν τις προθεσμίες, ρισκάροντας να χάσουν σημαντικά ποσά και να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες αν δεν προλάβουν. Η έγκαιρη υλοποίηση των έργων αυτών δεν εξαρτάται πια από τους ίδιους, αλλά από τις διαθέσεις του καιρού και του Διαχειριστή Δικτύου ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει χιλιάδες αιτήματα μέσα σε 6-7 εβδομάδες.

Επειδή όλοι οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το νόμο και την Πολιτεία και επειδή τα προβλήματα στην αγορά είναι ήδη ορατά, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών καλεί το ΥΠΕΚΑ να δώσει μια ανάσα σε όλους τους επενδυτές, παρέχοντας μια δίμηνη παράταση για τη διασύνδεση των έργων που έχουν προθεσμία διασύνδεσης ως 12/3/2013. Το επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.