Αύξηση 20% στα δημόσια έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης παρά την μείωση κατανάλωσης!

 
25 geld fot 330x248 Αύξηση 20% στα δημόσια έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης παρά την μείωση κατανάλωσης!

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης οφείλεται, στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, το α’ 20ήμερο του 2013 τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012.

Η αύξηση εσόδων οφείλεται, πάντως, στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι ποσότητες κατέγραψαν κάθετη πτώση, η οποία ξεπερνά το 80%. Από το πετρέλαιο κίνησης τον Ιανουάριο του 2012 εισπράχθηκαν 72,9 εκατ., ενώ το α’ 20ήμερο του τρέχοντος φετινού μήνα εισπράχθηκαν 38,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μείωση περίπου 30%.

Έτσι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το α’ εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Τα στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν αντίστοιχη πορεία για τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης αλλά ούτε και για την κατανάλωση του καυσίμου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κύριος Ψυχάρης είπε πως ό,τι και να λένε οι αριθμοί, οι πολίτες είναι οργισμένοι και τόνισε πως αν ήταν μικρότερος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κίνηση θα ήταν μεγαλύτερη. Ανέφερε μάλιστα ότι παρότι ο κ. Στουρνάρας είπε σε συνέντευξή του ότι μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του, σε ό,τι αφορά πάντως την υπερφορολόγηση στους συμπολίτες μας φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από αυτά τα λάθη.

Αντικρούοντας το επιχείρημα του κ. Ψυχάρη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ προκάλεσε μείωση εσόδων και ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή απόκλιση τους στόχους του προϋπολογισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ. «Προϋπολογίσαμε 1,340 εκατ. ευρώ και πήραμε 1,266 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.