JEREMIE: χρηματοδότηση νέων καινοτόμων προϊόντων που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά

 
29 geld fot 330x248 JEREMIE: χρηματοδότηση νέων καινοτόμων προϊόντων που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά

JEREMIE: χρηματοδότηση για την δημιουργία προϊόντος ή υπηρεσίας που θα διαφοροποιείται σε σχέση με οτιδήποτε υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη

Η χρηματοδότηση από το JEREMIE και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EiF) ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται και ιδιωτικά κεφάλαια από τα funds που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σημειωτέον πως η χρηματοδότηση από το JEREMIE κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70% των συνολικών κεφαλαίων που διαθέτει το κάθε fund.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία funds που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του JEREMIE (First Athens, PJ Tech Catalyst Fund και Open Fund II), ενώ ένα ακόμη, το Odys-sey Fund I της Odyssey Venture Partners) αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές Ιανουαρίου. Σε αρκετά από τα παραπάνω funds έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των εταιρειών ή των ομάδων τις οποίες θα χρηματοδοτήσουν, ενώ κάθε ταμείο δείχνει να έχει διαφορετικούς στόχους και προσεγγίσεις. Κοινή παράμετρος πάντως δείχνει να είναι ο εντοπισμός προσπαθειών, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας που θα διαφοροποιείται σε σχέση με οτιδήποτε υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η επένδυση ανά επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ ανά έτος με το fund να μπορεί να κάνει πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης. Το ποσοστό της συμμετοχής του fund εξαρτάται από το επιχειρηματικό σχέδιο και το ύψος της επένδυσης, αλλά πολύ σπάνια θα ξεπερνά το 35% – 40%. Σημειωτέον πως τα προς χρηματοδότηση κεφάλαια θα πρέπει να «εξαντληθούν» μέχρι το τέλος του 2015.

assets LARGE t 942 43459003 type12128 JEREMIE: χρηματοδότηση νέων καινοτόμων προϊόντων που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά

First Athens
Από τα funds που έχουν ήδη συσταθεί, το μεγαλύτερο ?τουλάχιστον προς το παρόν- είναι αυτό της First Athens. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ και το συγκεκριμένο fund θα επικεντρωθεί κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση τους και έχουν προϊόν, αλλά χρειάζονται την ώθηση εκείνη που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν ταχύτερα (early stage).

Επενδύσεις
Το Piraeus JEREMIE Tech-nology Catalyst Fund (ή PJ Tech Catalyst για συντομία) είναι το πιο πρόσφατο fund του Venture Capital & Private Group του ομίλου Πειραιώς και το μέγεθος του ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωναν σε πρόσφατη παρουσία τα στελέχη του fund, θα επενδύσουν κυρίως σε νέες επιχειρήσεις (seed compa-nies), οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν ακόμη έσοδα από τη δραστηριοποίησή τους, αλλά η βασική ομάδα των ανθρώπων της ομάδας έχει ήδη συγκροτηθεί.

Το Open Fund II έχει συγκεντρώσει 10 εκατ. ευρώ τόσο από το JEREMIE όσο και από 11 ιδιώτες επενδυτές και σκοπεύει να επικεντρωθεί σε προσπάθειες που έχουν σχέση με το λογισμικό και τις εφαρμογές.

Το συγκεκριμένο fund επικεντρώνεται σε νέες επιχειρήσεις (seed), τα στελέχη του, όμως, σκοπεύουν να εξετάσουν και ομάδες ανθρώπων που έχουν απλώς μία ιδέα και να τους βοηθήσουν να περάσουν στην επόμενη φάση που είναι η δημιουργία επιχείρησης.

Τέλος, το Odyssey Fund I δεν έχει ακόμη πλήρως συσταθεί αλλά αυτό, όπως ανέφεραν πρόσφατα τα στελέχη του, θα έχει γίνει εντός του Ιανουαρίου. Το ύψος των κεφαλαίων θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ και θα επενδύσει τόσο σε νέες επιχειρήσεις όσο και σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (early stage). Η επένδυση στο early stage θα κυμαίνεται μεταξύ ανά εταιρεία μεταξύ 250.000 και 1,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση και όχι επιδότηση

Τα κονδύλια που διατίθενται από το JEREMIE δεν αποτελούν επιδότηση εταιρειών ή προσπαθειών, αλλά ουσιαστικά είναι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και ο στόχος είναι να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό κέρδος όταν το fund θα αποεπενδύσει είτε πουλώντας τη συμμετοχή του είτε μέσω της εισόδου σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά.

πηγή: pegasus.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.