Οχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ από την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

 
orikta kausima Οχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ από την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από τη ΡΑΕ να μην επιτρέψει στη ΔΕΗ οποιαδήποτε μονομερή αύξηση έως ότου ολοκληρωθεί ο ενδελεχής κοστολογικός

Την άμεση παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε μονομερή αύξηση των τιμολογίων ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης, ζητούν οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες προχθές πληροφορήθηκαν, μέσω της επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός προς τη ΡΑΕ, ότι από 1/1/13 η ΔΕΗ προτίθεται να αυξήσει τα τιμολόγιά τους ανάλογα με την επιβάρυνση που θα έχει από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων.

«Θεωρούμε απαραίτητο η ΡΑΕ να μην επιτρέψει στη ΔΕΗ οποιαδήποτε μονομερή αύξηση έως ότου ολοκληρωθεί ο ενδελεχής κοστολογικός και καταστεί έτσι δυνατή η ουσιαστική διαπραγμάτευση των πελατών μέσης και υψηλής τάσης με την εταιρεία» αναφέρει η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο.

Ταυτόχρονα, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οδηγία 
Η οδηγία που καταργεί από 1/1/13 τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, δίνει τη δυνατότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να ανακτούν ως το 60% του έξτρα κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Πρόκειται για μία μορφή επιδότησης από εθνικούς πόρους, όμως ακόμα το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν έχει καταλήξει για το ύψος της ενίσχυσης, αν δηλαδή θα φθάνει στο 60% και το πώς και πότε θα καταβληθεί. «Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι «απανθρακοποίηση δεν σημαίνει αποβιομηχάνιση» και λαμβάνουν μέτρα, η Ελλάδα παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο» καταλήγει η επιστολή της EBIKEN.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.