Την εξαγορά της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ διεκδικούν πέντε «μνηστήρες»

 
depa Την εξαγορά της ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ διεκδικούν πέντε «μνηστήρες»

Διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ

Δύο ρώσικες, μία από Αζερμπαϊτζάν, μία από την Ελλάδα και ένα σχήμα που αποτελείται από μία ελληνική και ένα τσέχικο fund αποτελούν τα πέντε σχήματα που υπέβαλαν τελικά μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η σχετική προθεσμία έληγε χθες και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πέντε σχήματα από τα συνολικά 14 που είχαν περάσει την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πώληση της ΔΕΠΑ, θα είναι η πρώτη σημαντική κίνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα και χρονικά τοποθετείται στις αρχές του 2013.

Επόμενο στάδιο είναι να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υπβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και εν συνεχεία αυτές να αξιολογηθούν προκειμένου να επιλεγεί η προσφορότερη για το ελληνικό δημόσιο από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η σχετική πρόσκληση, είχε αποσταλεί στους 14 υποψήφιους επενδυτές που προεπιλέχθηκαν κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και ανταποκρίθηκαν οι εξής εταιρείες:

Gazprom, Negusneft, Socar, η κοινοπραξία των εταιρειών Μ&Μ GasCo – Μυτιληναίος – Motor Oil, καθώς και οι εταιρείες PPF και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης μελετούν τις υποβληθείσες προσφορές και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβάλουν την πρότασή τους προς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (των δεσμευτικών προσφορών).

Ανταπόκριση 
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ».

Το Who is Who των πέντε σχημάτων:

Gazprom (Ρωσία): Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η ρωσική ομοσπονδία έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο (50,002%) της Gazprom, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανερχόταν στο τέλος του 2011 σε 128 δισ. δολάρια.

Negusneft (Ρωσία): η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της εξόρυξης και διάθεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας στο συγκεκριμένο τομέα.

Socar (Αζερμπαϊτζάν): Πρόκειται για την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που δραστηριοποιείται στο χώρο του πετρελαίου και των ενεργειακών πόρων.

M2M (Ελλάδα): Πρόκειται για την κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει ο όμιλος Μυτιληναίος και η Motor Oil, δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών της Ελλάδας.

ΓΕΚ-Τέρνα (Ελλάδα): Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, του real estate και των παραχωρήσεων. PPF Capital Partners Fund (Τσεχία): πρόκειται για το επενδυτικό fund έχει συμμετοχή στο 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.