Τα συνολικά χρέη του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ!

 
62 lagie admie Τα συνολικά χρέη του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ!

Το ντόμινο των χρεών ΔΕΣΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ ξεκινά από τη ΔΕΗ και καταλήγει στη ΔΕΠΑ

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμά η αγορά ότι θα ανέλθουν ως τα τέλη του χρόνου τα χρέη στο σύστημα ηλεκτρισμού, το οποίο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει, προκαλώντας αλυσιδωτά κραχ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και βέβαια στην οικονομία.

Το ντόμινο των χρεών ξεκινά από τη ΔΕΗ, περνά από όλους τους φορείς και παίκτες της αγοράς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και καταλήγει στη ΔΕΠΑ, η οποία ουσιαστικά στηρίζεται στο δάνειο που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποπληρώνει εγκαίρως τους ξένους προμηθευτές της, εταιρείες, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η τουρκική Botas κ.λπ.

Τα συνολικά χρέη των δύο εταιρειών που διαχειρίζονται τη μεταφορά ρεύματος και τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού, του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ αντίστοιχα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και το υπόλοιπο 50% προς τους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Με τον ρυθμό που τρέχουν τα χρέη και εντάσσονται νέες ΑΠΕ στο σύστημα, το συνολικό έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, θεωρείται συντηρητική εκτίμηση, από κύκλους της αγοράς.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ, με το νέο τρόπο «συμψηφιστικών» πληρωμών που έχει καθιερώσει, φέρεται να χρωστά στις δύο θυγατρικές της, στον ΑΔΜΗΕ περί τα 290 εκατ. ευρώ και προς τον ΔΕΔΗΕ (Διαχεριστής του Δικτύου Διανομής) περί τα 50 εκατ. ευρώ. Με τη σειρά του ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να χρωστά περί τα 130 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος συνολικά χρωστά 370 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί να μην μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως τη ΔΕΠΑ (χρωστούν στην εταιρεία γύρω στα 360 εκατ. ευρώ) για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται, καθώς δεν πληρώνονται εγκαίρως από το σύστημα, ενώ για τους ίδιους λόγους στο «κόκκινο» είναι και πολλές εταιρείες ΑΠΕ.

Στη βάση του προβλήματος, βρίσκονται από τη μία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεπερνούσαν τα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 229,5 εκατ. ευρώ έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ως επισφαλείς απαιτήσεις και από την άλλη το τεράστιο άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το σύνολο των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ ως τα τέλη Μαρτίου 2013 εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στο 1 δισ. ευρώ, καθώς μόνον τα φωτοβολταϊκά θα χρειαστούν γύρω στα 850 εκατ. ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2013 θα έχουν προστεθεί άλλα 550 MW στο σύνολο 1.250 MW φωτοβολταϊκών που λειτουργούσαν τον Οκτώβριο. Στο ποσό πρέπει να προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, που καταβάλλει ο ΛΑΓΗΕ ως επιδότηση στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική αγορά ηλεκτρισμού) και τις εγγυημένες τιμές για κάθε μορφή ΑΠΕ.

Μέτρα
Το τεράστιο αυτό ποσό, που θα διευρύνεται όσο προστίθενται νέες ΑΠΕ, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας να αντιμετωπίσει με μέτρα, όπως με την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των ΑΠΕ κ.λπ. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι για να καλυφθεί το ποσό θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί το τέλος υπέρ ΑΠΕ από τα 7,5 ευρώ/Mwh να φθάσει στα 15 ευρώ/Mwh, καθώς τα άλλα έσοδα του ειδικού λογαριασμού δεν φαίνεται να επαρκούν.

Πρόκειται για τις εισπράξεις από τη διάθεση των δικαιωμάτων ρύπων (στο πιο αισιόδοξο σενάριο υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ το 2013), και το τέλος λιγνίτη συν το 25% του τέλους ΕΡΤ, που συνδυαστικά αναμένεται να αποδώσουν περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ως καθοριστικής σημασίας το ξεμπλοκάρισμα των δεσμευμένων λογαριασμών των δύο εταιρειών λιανικής εμπορίας ηλεκτρισμού που έκλεισαν της Energa και της Hellas Power, οι οποίες χρωστούν περί τα 250 εκατ. ευρώ στον παλαιό ΔΕΣΜΗΕ, φορέα τον οποίο διαδέχθηκαν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.