Τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Πρωτόγνωρη ανταρσία στο ελληνικό κοινοβούλιο

 
greece parlament Τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Πρωτόγνωρη ανταρσία στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ανταρσία για την προστασία προκλητικών προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής

Οι «αντάρτες» του Κοινοβουλίου, αν και έχουν υπαχθεί εδώ και έναν χρόνο στο ενιαίο μισθολόγιο, απολαμβάνουν σειρά από οικονομικά «βοηθήματα». Διπλό το εφάπαξ, μεγαλύτερη η κλίμακα των υπερωριών.

Οι πρωτόγνωρες εικόνες από την «ανταρσία» των υπαλλήλων της Βουλής, που εκτυλίχθηκαν προχθές το βράδυ ακριβώς έξω από την Ολομέλεια, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια εκ των πλέον δραματικών συνεδριάσεων του Σώματος για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα προκλητικά προνόμια των εν λόγω υπαλλήλων, σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων εργαζόμενων στον στενό δημόσιο τομέα.

Προνόμια που υπήρχαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο παρελθόν, υπάρχουν και σήμερα και τα οποία «γέννησε» και εξέθρεψε αποκλειστικά και μόνο το πολιτικό σύστημα.

Αφορμή των εικόνων ντροπής που «έζησε» το Κοινοβούλιο υπήρξε η ρύθμιση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία επί της ουσίας άνοιγε η πόρτα για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κοινοβουλίου.

Με αυτή την αλλαγή των ολίγων σειρών, έπεφταν στον «Καιάδα» των θυσιών μια σειρά οικονομικών και όχι μόνο προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν -και όχι άδικα- τα golden boys του δημόσιου τομέα.

Οι υπαλλήλοι της Βουλής, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν -και όχι άδικα- τα golden boys του δημόσιου τομέα, απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια, τα οποία «γέννησε» και εξέθρεψε αποκλειστικά και μόνο το πολιτικό σύστημα

Μπορεί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι διορίζονται στη Βουλή εδώ και δεκαετίες χωρίς να περνούν από κανενός είδους διαγωνισμό και φυσικά εκτός ΑΣΕΠ, να έχουν υπαχθεί εδώ κι έναν χρόνο στο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο του Δημοσίου, ωστόσο? ζουν και βασιλεύουν τα «βοηθήματα» που απολαμβάνουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Τα προνόμια που επί της ουσίας απειλούνταν από τη ρύθμιση Στουρνάρα είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο το αμετάθετο. Μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε κανείς υπάλληλος της Βουλής να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, ειδικά μετά τη ρύθμιση που πέρασε στο Μνημόνιο 3 για τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις υπερωρίες που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής.

Η κλίμακα των υπερωριών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη -και στους περισσότερους καταβάλλεται το μέγιστο του ποσού- από αυτή του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου Δημοσίου.

Πάντως αρκετοί από τους υπαλλήλους υπερβαίνουν κατά πολύ το ωράριό τους, χωρίς αυτό να έχει οικονομικό αντίκρισμα.

Το τρίτο αφορά στο? παχυλό και μάλιστα διπλό εφάπαξ που λαμβάνουν όταν αποχωρούν από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το εφάπαξ που λαμβάνουν, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ασφαλιστικό τους ταμείο, παίρνουν και ένα «ειδικό βοήθημα», όπως αρέσκονται να το αποκαλούν, από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ) που μόνο απλό βοήθημα δεν είναι.

Κι αυτό γιατί για κάθε έτος ασφάλισής τους στο ταμείο, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν δύο μισθούς, δηλαδή ενδεικτικά με 28 έτη προϋπηρεσίας, ένας υπάλληλος θα λάβει «βοήθημα» 56 (!) μισθούς.

ΤΑ… «ΜΠΟΝΟΥΣ»
Με 16 μισθούς και μετεκλογικό επίδομα

Μια επιπλέον… επινόηση ενίσχυσης του μισθού των υπαλλήλων είναι το μετεκλογικό επίδομα που καθιερώθηκε επί προεδρίας της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη. Οι υπάλληλοι ζήτησαν το καλοκαίρι με τις διπλές εκλογές επίδομα 4.000 ευρώ για όλους τους υπαλλήλους (2.000 ευρώ είναι το επίδομα) με τον τότε πρόεδρο Β. Πολύδωρα να τους δίνει 1.000 ευρώ, τα οποία «κόπηκαν» μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι να ισχύσουν τα? ψαλιδίσματα των μισθών στους υπαλλήλους της Βουλής από το 2009, οι εν λόγω υπάλληλοι λάμβαναν 16 μισθούς. Εκτοτε πάντως «κόπηκαν» τα δώρα, όπως σε όλο το Δημόσιο, ενώ ο 15ος και ο 16ος μισθός καταργήθηκαν και επιχειρήθηκε να? επιστραφεί στους υπαλλήλους της Βουλής μέσω του «κινήτρου επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου», το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και δοθεί από τον πρόεδρο της Βουλής.

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ… ΥΠΕΡ ΤΑΜΕΙΟΥ
Μια ακόμα… πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι στο ΤΑΥΒ και όχι στο κράτος όπως θα ήταν το λογικό, καταβάλλονται τα μισθώματα από τους οργανισμούς που έχουν παραρτήματα στη Βουλή, όπως η Εθνική Τράπεζα και τα ΕΛ.ΤΑ., όπως επίσης και τα μισθώματα από το καφενείο και εστιατόριο της Βουλής. Ποσοστό 7% υπέρ ΤΑΥΒ προβλέπεται για όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια αναλώσιμων που προκηρύσσει η Βουλή.

πηγή: ethnos.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.