Ελλείμματα χωρίς τέλος το ΛΑΓΗΕ

 
24 geld fot 330x248 Ελλείμματα χωρίς τέλος το ΛΑΓΗΕ

Διπλασιάζεται το Έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο εγκρίθηκε η τελευταία αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), που από τα 5,43 ευρώ ανήλθε στα 7,5 ευρώ η μεγαβατώρα για την περίοδο Αυγούστου 2012 – Ιουνίου 2013.

Η αύξηση αυτή δεν ήταν και το ειδικό μόνο μέτρο που ελήφθη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενισμού του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014. Το πακέτο μέτρων που κυριολεκτικά ξεσήκωσε την αγορά των ΑΠΕ, περιλάμβανε πάγωμα των νέων αδειοδοτήσεων, μείωση των ταριφών για επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και στέγες, αξιοποίηση του τέλους ΕΡΤ και φυσικά το τελευταίο μέτρο που ξεσήκωσε και τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, δηλαδή την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου.

Φαίνεται όμως ότι τα μέτρα αυτά και πάλι δεν είναι αρκετά, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη του ΛΑΓΗΕ. Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού (οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί επισήμως προς το ΥΠΕΚΑ) το έλλειμμα του λειτουργού θα κλείσει φέτος στα 340 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης πριν τα μέτρα για έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ ενώ στο τέλος του 2013 το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εκτιμάται ότι θα είναι 600 εκατ. ευρώ αντί για 1 δισ. που υπολογιζόταν αρχικά.

Δηλαδή σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο λειτουργός, τα μέτρα απλά θα περιορίζουν τη διόγκωση του ελλείμματος το οποίο ούτως ή άλλως θα διπλασιαστεί, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι ο ΛΑΓΗΕ έχει εδώ και καιρό πάψει να κάνει εισηγήσεις για το ύψος της αύξησης στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις αυτές (που βασίζονται στο γεγονός ότι θα υπάρχει αυξημένη διείσδυσης των φωτοβολταϊκών) θα απαιτηθεί αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ στα 18,5 ευρώ η μεγαβατώρα από μέσο κόστος 7,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι ο ΛΑΓΗΕ προκειμένου να είναι ακριβής στην πρόβλεψή του έχει αλλάξει το λογισμικό που χρησιμοποιεί καθώς πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα για κάθε εγκατάσταση φ/β: κάποιες εμπίπτουν στην έκτακτη εισφορά ωστόσο υπάρχει διαφορετικό ύψος ανάλογα με το πότε συνδέθηκαν, ενώ άλλες εγκαταστάσεις δεν πληρώνουν εισφορά αλλά έχουν μειωμένες ταρίφες. Παρά ταύτα παρατηρείται υπερθέρμανση της αγοράς και πολλοί επενδυτές σπεύδουν να κατασκευάσουν τα έργα τους για να προλάβουν τις ισχύουσες τιμές με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στις ανάγκες για πληρωμές του Λειτουργού και άρα ανάγκη για αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ πάντως θεωρούν ότι οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ δε λαμβάνουν υπόψη τους την πλήρη εικόνα και ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία ωστόσο δε θα έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Οι θεσμικές αυτές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη λειτουργία της αγοράς θα καταστήσουν την αγορά βιώσιμη χωρίς να απαιτείται αύξηση στο κόστος για τους καταναλωτές, καταλήγουν.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.