Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας:Τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα αγγίξει η ζήτηση πετρελαίου το 2035

 
oil Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας:Τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα αγγίξει η ζήτηση πετρελαίου το 2035

οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την επόμενη δεκαετία τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού»,

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να φθάσει τα 99,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035 από 87,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σημεία της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται “Παγκόσμια Ενεργειακή Προοπτική” (World Energy Outlook), η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στο ίδιο έτος πιθανόν στα 125 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με την τιμή των 108 δολαρίων ανά βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ την περασμένη εβδομάδα.

Ο IEA εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την επόμενη δεκαετία τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού», καθιστώντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν αυτάρκη σε ενέργεια. Οι ΗΠΑ, που εισάγουν σήμερα σχεδόν το 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών τους, θα γίνουν ουσιαστικά αυτάρκεις», σημειώνει η έκθεση.

Η κατανάλωση του φυσικού αερίου θα αυξάνεται στην επισκοπούμενη περίοδο, λόγω κυρίως της ζήτησης από την Ινδία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. «Στις ΗΠΑ, οι φθηνές τιμές και η αφθονία θα καταστήσουν το φυσικό αέριο το πιο σημαντικό καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας περίπου το 2030 το πετρέλαιο», αναφέρει η έκθεση. Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035, σημειώνει ο IEA.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.