Ένεση ρευστότητας 700 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕπ και για τη ΔΕΗ

 
70 wirtschaftskrise 330x248 Ένεση ρευστότητας 700 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕπ και για τη ΔΕΗ

Ένεση ρευστότητας 700 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕπ

Από το σύνολο, των 850 εκατ. ευρώ τα 700 εκατ. ευρώ, που συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Ντάριο Σκαναπιέκο αφορούν στην κάλυψη μέρους της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ προς τις τράπεζες για τη στήριξη μικρομεσαίεων επιχειρήσεων, το Αττικό Μετρό, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ.

Στα κονδύλια αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ, που όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σκαναπιέκο, θα διατεθούν σε τράπεζες, μέσω του εγγυοδοτικού ταμείου, το οποίο στηρίζεται από το ΕΣΠΑ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι είναι τουλάχιστον η τρίτη επίσημη συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕπ, προκειμένου να διατεθούν τα κονδύλια, τα οποία καθυστερούν εδώ και μήνες, προκαλώντας σχόλια ακόμα από και από Ευρωπαίους Επιτρόπους για τη στάση της ΕΤΕπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς τη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Σκαναπιέκο υποβάθμισε το θέμα των καθυστερήσεων, μιλώντας για τεχνικές δυσκολίες που λύθηκαν. «Τώρα που τέθηκε το πλαίσιο μπορεί να ξεκινήσει μία αλυσιδωτή διαδικασία, κατά την οποία θα εξετάζεται κάθε πρότζεκτ ξεχωριστά. Η τράπεζα θα δέχεται τα αιτήματα και θα προχωρά στην εκταμίευση», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Πρόγραμμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η εκταμίευση της ΕΤΕπ θα καλύπτεται από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το ένα πρόγραμμα, ύψους 440 εκατ. ευρώ «τρέχει» με την εγγύηση του Δημοσίου, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ ως το 2015, «τρέχει» από το υπουργείο Ανάπτυξης με την εγγύηση του ΕΣΠΑ. Από το πρόγραμμα αυτό, έχει τεθεί στόχος ως το τέλος της χρονιάς να εκταμιευτούν τα 150 εκατ. ευρώ, πράγμα όμως που θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ της ΕΤΕπ και των εμπορικών τραπεζών. Η διαδικασία επιλογής των τραπεζών που θα συνεργαστούν με την ΕΤΕπ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Για το πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας, από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα εγγυάται στην ΕΤΕπ τα δάνεια.

Εως 1,44 δισ.
Μέσω των δύο μηχανισμών προβλέπεται ως το τέλος του 2015 να διατεθούν συνολικά 1,44 δισ. ευρώ. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα τα 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως τον Ιανουάριο 2013, τα 400 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο 2013 και τα άλλα 440 εκατ. ευρώ ως το τέλος 2015. Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί επιτρέπουν για πρώτη φορά τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης, πέραν της χορήγησης δανείων για επενδύσεις..

Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ενώ τα επιτόκια είναι αυτά που θα συνομολογήσει κάθε επιχείρηση με την τράπεζα.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ αφορούν επίσης μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ΑΠΕ, δίκτυα, έργα αστικής ανάπτυξης κ.λπ.

Στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΤΕπ εντάσσεται επίσης η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης καθώς και ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παροχή εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό.

Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το ένα πρόγραμμα, ύψους 440 εκατ. ευρώ, «τρέχει» με την εγγύηση του Δημοσίου, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ ως το 2015, «τρέχει» από το υπουργείο Ανάπτυξης με την εγγύηση του ΕΣΠΑ.

Στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΤΕπ εντάσσεται η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης καθώς και ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παροχή εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.