Oι νέες αλλαγές του ενεργειακού μνημονίου

 
48 πρασινη ενεργεια Fot 330χ330 Oι νέες αλλαγές του ενεργειακού μνημονίου

Oι νέες αλλαγές του ενεργειακού μνημονίου

Πολύτιμο χρόνο για τον καλύτερο σχεδιασμό των αποφάσεων που αφορούν στην πώληση της ΔΕΗ, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες προβλέψεις σε σχέση με τις αγορές ΑΠΕ και τη λιανική αγορά στον ηλεκτρισμό αλλά και περιορισμούς στο κοινοτικό «τσεκούρι» στα φωτοβολταϊκά πέτυχε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Το βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς βεβαίως αφορούσε στην βασική αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα, αυτή της ΔΕΗ, και στην αποδοχή εκ μέρους της τρόικας της βασικής γραμμής ότι θα πρέπει να παραμείνει ο έλεγχος των δικτύων στο κράτος.

Έτσι λοιπόν, οι αρχικές προβλέψεις για μεταφορά των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Οκτώβριο του 2012 και για πώληση μονάδων Λιγνίτη και Υδροηλεκτρικών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, εξαλείφθηκαν και μπήκε στη θέση τους, η παρουσίαση πλάνου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που θα ανοίγει την πρόσβαση στις αγορές λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σε τρίτους μέχρι το Νοέμβριο.

Σε σχέση με το κόστος ρεύματος καταρχάς  μετατέθηκαν κατά ένα μήνα οι αλλαγές και επιπρόσθετα αφαιρέθηκε η αναφορά περί απόφασης για αυξήσεις. Η τελική διατύπωση κάνει λόγο για προσαρμογές στα τιμολόγια, γεγονός που αφήνει παράθυρο για μειώσεις στα τιμολόγια ορισμένων κατηγοριών πελατών της ΔΕΗ. Επίσης αφαιρέθηκε η πρόβλεψη για έκδοση μηνιαίων λογαριασμών και προστέθηκε πρόβλεψη για εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών.

Στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί μόνιμο ανώτατο όριο στον αριθμό τους στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ τελικά αποφασίστηκε το όριο αυτό να είναι προσωρινό και να υπάρχει η δυνατότητα να ανακληθεί η απόφαση εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επίσης η πρόβλεψη για ακύρωση όλων των αδρανών αδειών μέσα στο Νοέμβριο του 2012 αντικαταστάθηκε από πρόβλεψη για λήψη μέτρων για τη μείωση της συσσώρευσης των αδρανών αδειών.

Σε κάθε περίπτωση στο κομμάτι των ενεργειακών, το κέρδος της διαπραγμάτευσης, ήταν ότι οι ενεργειακές υποχρεώσεις του μνημονίου, τουλάχιστον σε σχέση με τη ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς, είναι για πρώτη φορά ρεαλιστικές και τα χρονοδιαγράμματα εφικτά. Στον αντίποδα βεβαίως, κάποιες προσαρμογές με κύρια αυτή στα τιμολόγια του ρεύματος, θα είναι για κάποιες κατηγορίες πελατών οδυνηρή. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μέτρων θα κριθεί στην πράξη.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.