Ernst & Young: Η τραπεζική χρηματοδότηση το μέγα πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων

 
61 xrimata 330x200 Ernst & Young: Η τραπεζική χρηματοδότηση το μέγα πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων

Η τραπεζική χρηματοδότηση το μέγα πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων

Η τραπεζική χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται ανώτατα οικονομικά στελέχη με βασικά προσόντα στη διαχείριση κινδύνων, τη ρευστότητα και τον έλεγχο κόστους.

Όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η Ernst & Young Ελλάδος με τίτλο «The DNA of the Greek CFO: A study of what makes a chief financial officer in Greece», περισσότερο από το ένα τρίτο (40%) των οικονομικών διευθυντών (CFOs) θεωρούν ότι η τραπεζική χρηματοδότηση παρέχεται σήμερα με μη ευνοϊκούς όρους που συχνά περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια ή αυξημένες εγγυήσεις.

Επίσης το ένα τέταρτο (25%) πιστεύει ότι οι εγχώριες τράπεζες δε στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Σημαντικό πρόβλημα, αποτελεί και η αναδιάρθρωση των δανείων, η οποία, σύμφωνα με το ένα τρίτο των CFOs (34%) που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι εφικτή μόνο υπό δυσμενείς όρους.

Παράλληλα, οι CFOs βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περίπλοκο και ευμετάβλητο φορολογικό σύστημα. Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η προσέγγιση των φορολογικών αρχών έχει γίνει πιο «επιθετική», ενώ το 35% χαρακτηρίζει την στάση των αρχών παράλογη ή εξεζητημένη.

«Οι CFO στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Πρέπει να οδηγούν την επιχείρησή τους σε ένα περιβάλλον φθίνουσας ζήτησης, χαμηλής ρευστότητας, ανεπαρκούς κεφαλαίου κίνησης και αυξανόμενων φόρων» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Ελλάδος κ.Παναγιώτης Παπάζογλου. «Για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον» υπογραμμίζει ο κ.Παπάζογλου, «οι CFO πρέπει να τις βοηθούν να χτίζουν ισχυρούς δεσμούς διαρκείας με τράπεζες, πελάτες, προμηθευτές και τις φορολογικές αρχές. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να προκαλεί έκπληξη ότι όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το μεγαλύτερο φραγμό στην αποτελεσματικότητα του ρόλου τους οι CFO, που συμμετείχαν στην έρευνα, υπέδειξαν το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον ως το σημαντικότερο πρόβλημα».

Η ανάγκη για αποτελεσματική οικονομική διαχείριση είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων τόνισαν, ότι η διαχείριση κινδύνου (75%), ταμειακών ροών (71%) και κόστους (72%) αποτελούν υψηλή προτεραιότητα σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως, την ίδια ώρα οι CFOs διαπιστώνουν ότι νέα προσόντα, όπως η κατανόηση νομικών θεμάτων, έχουν καταστεί απαραίτητα. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων CFOs θεωρεί απαραίτητη την, σε βάθος, κατανόηση του εμπορικού περιβάλλοντος της επιχείρησης (72%) και την κατανόηση των επιχειρησιακών λειτουργιών της (65%).

Οι αυξημένες αρμοδιότητες και ο ενισχυμένος ρόλος των CFOs έχουν καταστήσει πλέον εξαιρετικά δύσκολη την εξεύρεση υποψηφίων με τα απαραίτητα προσόντα, όπως η εμπειρία και οι δεξιότητες, για τη θέση αυτή. Περίπου τα ¾ των επαγγελματιών, υποστηρίζουν ότι πολύ λίγα είναι εκείνα τα στελέχη, τα οποία διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα που θα τους οδηγήσουν στην κατάκτηση της θέσης του οικονομικού διευθυντή ολόκληρου του ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καθώς αυξάνονται τα απαραίτητα προσόντα ενός επιτυχημένου CFO, η «δεξαμενή» των κατάλληλων υποψηφίων συρρικνώνεται.

Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθώς ασκείται πίεση τόσο από τα εσωτερικά όσο και από τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) να διευρυνθεί ο ρόλος του οικονομικού τμήματος. Έτσι, οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιώντας εσωτερικά προγράμματα διαχείρισης ταλέντου, με σκοπό να ενισχύσουν την εμπειρία των ανώτερων στελεχών προκειμένου να πετύχουν όταν βρεθούν σε ανώτερες θέσεις.

πηγή:kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.