Νίκος Καλογεράκης: Οι ΑΠΕ άλλοθι για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ

 

Του Νίκου Καλογεράκη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, ΠΑΣΥΦ.

90 pasyf 330x150 Νίκος Καλογεράκης: Οι ΑΠΕ άλλοθι για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ

Πανελλήνιος Συνδέσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών

Προβληματική συνεχίζει να είναι η αγορά ηλεκτρι­κής ενέργειας της χώρας λόγω κακής διαχείρισης του χώρου τα τελευταία χρόνια.
Ελλειμμα και τρύπα στα ταμεία των διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος συνεχίζουν να μεγαλώνουν και ως συνήθεις ύποπτοι καταδεικνύονται οι ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά.

Το τελευταίο δίμηνο, καταιγισμός ανακοινώσεων από το αρμόδιο υπουργείο ανακηρύσσουν τα φωτοβολταϊκά ως υπαίτια της τρύπας στην ενεργειακή αγορά και με υπουργική απόφαση έγινε και αναστολή αδειοδοτήσεων.

Ομως όλα αυτά δεν υφίστανται και δεν είναι οι ΑΠΕ οι υπαίτιοι της κατάστασης.

Οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ρεύματος, όπως έχουν αποδείξει πολλές μελέτες (μελέτη ΙΟΒΕ και ΕΜΠ).
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ, τις ώρες αιχμής τα φωτοβολταϊκά κατεβάζουν την ΟΤΣ κατά 25-30% και χρεώνεται 60-70 ευρώ η MWh προς όφελος του καταναλωτή, ενώ αν δεν έμπαιναν στο σύστημα και δούλευαν οι μονάδες εφεδρείας των ορυκτών καυσίμων, η ΟΤΣ θα έφτανε στα 110 ευρώ η MWh.

Οι καταναλωτές δεν απολαμβάνουν το οικονομικό όφελος της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κατευθύνεται στην οικονομική υποστήριξη των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων (από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ μόνο το 40% κατευθύνεται στις ΑΠΕ, ενώ το υπόλοιπο 60% κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα).

Στέρηση εσόδων. Μάλιστα, με απόφαση του υφ. Μανιάτη η παραγωγή ενέργειας από ΣΥΘΥΑ χαρακτηρίστηκε ως ΑΠΕ (λίγο πριν αποχωρήσει από την τότε κυβέρνηση) και πληρώνεται και αυτή από το ταμείο των ΑΠΕ, όπως και τα Αποδεικτικά Δικαιωμάτων Ισχύος (ΑΔΙ) και ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ – κρυφές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων).
Να αναφέρουμε εδώ ότι μια άλλη στέρηση εσόδων για τις ΑΠΕ είναι η δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων ρύπων προς τις ενεργούσες βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων. Η ΔΕΗ με το νέο σύστημα ETS (σύστημα κατάργησης δωρεάν διανομής δικαιωμάτων αερίων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή), που θα εφαρμοσθεί από 1-1-13, θα πρέπει να πληρώσει από μόνη της 12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (εάν διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα) και να επιβαρυνθεί με πληρωμές που θα καταλήξουν στο πράσινο ταμείο των ΑΠΕ με 500 εκατ. ευρώ (ενώ όλο το έλλειμμα του ταμείου των ΑΠΕ είναι 350 εκατ. ευρώ περίπου, τα τρία τελευταία χρόνια).

Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν εάν πληρωθούν και από τις λοιπές ενεργοβόρες βιομηχανίες τα δικαιώματα ρύπων ότι το ταμείο των ΑΠΕ όχι μόνο δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά θα έχει και πλεόνασμα. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να πληρωθούν οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα φ/β όταν μένουν τελευταία προς πληρωμή και έχει ουσιαστικά καταληστευτεί το ταμείο των ΑΠΕ με όλους τους παραπάνω τρόπους.
Αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης στην ηλεκτρική αγορά και της στοχοποίησης των φωτοβολταϊκών είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ενέργειας από φ/β, με καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τους 3-4 μήνες ανάλογα με τον διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ – ΛΑΓΗΕ).

Εξώδικα. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) έχει ζητήσει με εξώδικα από τη ΡΑΕ, τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, διά των μελών του και παραγωγών ενέργειας από φ/β, τη συγκρότηση επιτροπής εξώδικης επίλυσης διαφορών, με βάση τα αναφερόμενα στις συμβάσεις πώλησης, για να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές και να φανεί ποια είναι η πραγματική αιτία των ελλειμμάτων στο ταμείο των ΑΠΕ.

Επίσης ζητάμε ως επενδυτές και άμεσα θιγόμενοι τον διαχειριστικό έλεγχο του ταμείου των ΑΠΕ.

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι παραγωγοί ενέργειας από φ/β με τις καθυστερήσεις των πληρωμών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, διότι πρέπει να καταβάλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ, τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες, τους τόκους υπερημερίας των καθυστερήσεων και τέλος τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υφ. Ανάπτυξης ανακοινώνει σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φ/β, σύμφωνα και με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες εδώ και δύο μήνες δεν έχει διαψεύσει το ΥΠΕΚΑ.

πηγή: ethnos.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.