Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου

 
92 DEH 330x300 Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου

Στον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας.

Τη δέσμευση ότι ως το τέλος του χρόνου δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου, την ώρα που ο πρόεδρος της Επιχείρησης ζητά πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, ο κ. Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι για τον επόμενο χρόνο, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας.

Σημείωσε πάντως ότι «η κοινωνία έχει κάνει αρκετές θυσίες και οι επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, παλεύοντας με τον διεθνή ανταγωνισμό, δε θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με πρόσθετα ενεργειακά κόστη».

Αναφερόμενος στο έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισε ότι μετά το πρώτο βήμα που έγινε τον Αύγουστο, θα ακολουθήσει σύντομα η επόμενη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψή του.

«Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ», είπε ο υφυπουργός. «Γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία, οδηγήθηκαν σε ραγδαίες προσαρμογές των εγγυημένων τιμών. Τα μέτρα στην Τσεχία, την Αυστρία, την Ισπανία, δείχνουν ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ώστε να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας».

Εν τω μεταξύ, πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (εκτός από τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες) και πλήρη λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλο το εύρος της αγοράς με όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές και λιγότερες παρεμβάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητά η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν οι τιμές.

Επανέλαβε τη θέση του ότι απαιτείται συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που να λειτουργεί με διαφάνεια και προβλεψιμότητα για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.