Αγροτικά φωτοβολταϊκά – θετική η Πειραιώς για χρηματοδότηση των επενδύσεων

 
106 panel Fot 330x248 Αγροτικά φωτοβολταϊκά   θετική η Πειραιώς για χρηματοδότηση των επενδύσεων

Αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της paseges.gr, θετικά αντιμετωπίζει η Τράπεζα Πειραιώς και προσπαθεί για λύσεις, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, που έχουν πάρει εγκρίσεις δανείων από την ΑΤΕLeasing, αλλά η υλοποίηση των επενδύσεών τους, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η συγκεκριμένη δυσχέρεια προέκυψε μετά την συμφωνία για πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και εκκαθάριση θυγατρικών της εταιρειών, με τους αγρότες να παραμένουν προβληματισμένοι, καθώς δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα δάνεια που εγκρίθηκαν.Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από την πλευρά της Πειραιώς να επιληφθεί και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που σχετίζεται με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ασχοληθεί με το θέμα. Μάλιστα εδώ και ένα μήνα περίπου ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζανέτος Καραμίχας ζήτησε επαρκή χρονική παράταση στις προθεσμίες των αδειοδοτικών διαδικασιών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς των επαγγελματιών αγροτών, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ε. Λιβιεράτο, καθώς και την διασκέδαση των φημολογιών περί δήθεν αναγκαιότητας δραστικής μείωσης των τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε επιστολή του προς τον υπουργό, 6.200 περίπου επαγγελματίες αγρότες υπέβαλαν κατά τα τέλη του 2010 αιτήματα στη ΔΕΗ προκειμένου να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη φωτοβολταϊκούς σταθμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 3851/2010. Από αυτούς 4.900 περίπου είχαν λάβει μέχρι την 31/12/2011 προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, ενώ σήμερα λειτουργούν, κατ΄ εκτίμηση, μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμίχας, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις προβλεπόμενες αδειοδοτικές διαδικασίες, βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού της πρόσβασής τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σε δανειακά κεφάλαια αλλά και της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεών τους αποκλειστικά από ίδιους πόρους λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης. Συνεπακόλουθα εμφανίζεται από πλευράς τους, για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι, ασυνέπεια εκπλήρωσης των προβλεπόμενων από την αδειοδοτική διαδικασία όρων (χρηματοοικονομικών, χρονικών κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους να έχει ήδη, ή να κινδυνεύει άμεσα, να απωλέσει την δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ (οριστική απόρριψη του φακέλου της άδειας/αρχειοθέτησή του).

Πλέον των ανωτέρω, είναι εμφανής η αδυναμία της ΔΕΗ να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων σύνδεσης, κυρίως λόγω έλλειψης υλικών (μετασχηματιστές, μετρητές, καλώδια κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνδεση ενός σημαντικού αριθμού κατασκευασμένων Φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ οι προβλεπόμενες από τις σχετικές συμβάσεις σύνδεσης προθεσμίες έχουν εκπνεύσει.

Την ανησυχητική αυτή εικόνα επιδεινώνουν τα συνεχώς εντεινόμενα δημοσιεύματα και η περιρρέουσα φημολογία περί δήθεν αναγκαιότητας δραστικής μείωσης των τιμών πώλησης της παραγόμενης από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και σημαντικής μείωσης του εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR) των εγκαταστάσεων αυτών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (8%-12%) αλλά και εμφανισθείσες καθυστερήσεις στην καταβολή της αξίας παραχθέντος ρεύματος ήδη λειτουργούντων Φωτοβολταϊκών σταθμών. Σημειώνεται ότι στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των Φωτοβολταϊκών σταθμών της χώρας μας η οποία εκτιμάται σήμερα στο επίπεδο των  750 MW, η αναλογία των αγροτικών Φωτοβολταϊκών αντιστοιχεί μόλις στο 4%  ενώ η πολιτική παρέμβαση για την υποστήριξη της υλοποίησής τους, συνδέεται απόλυτα με τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τονίσε πως «Με δεδομένα το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αλλά και τα ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα μας οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, που θα προκύψουν από την δημιουργία και αξιοποίηση πρόσθετων εισοδημάτων στην ύπαιθρο, κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβασή σας,  ώστε να δοθεί επαρκής χρονική παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις αδειοδοτικές διαδικασίες των Φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών αλλά και να διασκεδαστούν οι φημολογίες σε σχέση με το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από τον ν 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος».

Παρεμβάσεις και από άλλες πλευρές
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγρούς έχει κινήσει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, το ενδιαφέρον των αγροτών στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με την τοπική ΕΑΣ να πρωτοστατεί στο εγχείρημα και ήδη να παράγει συνεταιριστικό ηλεκτρικό ρεύμα από πάρκα που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Θωμάς Κουτσουπιάς πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επαφές ώστε να προχωρήσει το θέμα των πάρκων που δικαιούνται επιδότησης μέσω σχεδίων βελτίωσης, με το ζήτημα να ξεκαθαρίζει, βάσει των πληροφοριών τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά παρενέβη και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης κάνοντας λόγο με σχετική ερώτηση στη βουλή για «έντονη ανησυχία μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, επικρατεί σε εκατοντάδες αγρότες της Αργολίδας οι οποίοι έχουν πάρει εγκρίσεις δανείων από την ATE Leasing. Και αυτό καθώς η ΑΤΕ Leasing, η οποία έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει πολλά από τα αγροτικά Φωτοβολταϊκά, μετά την εξαγορά της μητρικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τίθεται σε εκκαθάριση, χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει με τα δάνεια που έχουν εγκριθεί.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.