Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ – Περιμένοντας τις πληρωμές

 
43 logariosmos dei1 330x205 Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ   Περιμένοντας τις πληρωμές

Πληρωμές του ΛΑΓΗΕ

Αυτή την εβδομάδα γίνονται επιτέλους οι πληρωμές του ΛΑΓΗΕ για την ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια που πούλησαν οι παραγωγοί τον Απρίλιο!

Ωστόσο όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές εναντίον της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται από το ΥΠΕΚΑ, όλο και μεγαλώνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, χωρίς ακόμη να έχουν εφαρμοστεί οι λύσεις που συζητούνται εδώ και μήνες.

- Το δάνειο του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ακόμη μετέωρο, παρ’ ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε τον Ιούλιο στην απεμπλοκή του δανείου. Με το δάνειο που ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος.

- Η απελευθέρωση των εισπράξεων των εταιρειών Energa* και Hellas Power* ύψους 170 εκατ. ευρώ, που είχουν δεσμεύσει οι Δικαστικές Αρχές είναι ακόμη ανοιχτή.

-  Οι δημοπρασίες Ρύπων εκκρεμούν: πρίν ένα χρόνο, επί υπουργού ΥΠΕΚΑ του κ. Παπακωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία μία μόνο φορά.

- Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) πρώην τέλος ΑΠΕ, επιδοτεί κατά κύριο λόγο τα ορυκτά καύσιμα(εισαγώμενο φυσικό αέριο) κατά 60%, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ.

- Όσο για την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ, η εφαρμογή της χρειάζεται εκ νέου νομοθετική ρύθμιση.  Η εισφορά είναι ένα μέτρο που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα, που τόλμησαν μέσα στην μεγαλύτερη ελληνική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων να επενδύσουν. Επενδυτές που εδώ και μήνες περιμένουν με αγωνία την εφαρμογή των μέτρων,  και μάλιστα απλήρωτοι από το ΛΑΓΗΕ με τον κίνδυνο χρεωκοπίας αφού χωρίς τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους …

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.