ΣΠΕΦ:Παρέμβαση Πρωθυπουργού στην καταστροφική επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των Φωτοβολταϊκών Μονάδων

 
15 spef 330%CF%87200 ΣΠΕΦ:Παρέμβαση Πρωθυπουργού στην καταστροφική επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των Φωτοβολταϊκών Μονάδων

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Την Παρασκευή 7/9/12 ο ΣΠΕΦ απέστειλε νέα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, σε συνέχεια και προηγούμενης από 29/7/12, με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση του στο θέμα της αντισυνταγματικής, μη-νόμιμης, μη-ηθικής και απόλυτα αντιαναπτυξιακής εκ των υστέρων επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στις εν λειτουργία μέχρι σήμερα Φωτοβολταϊκές μονάδες.  Ταυτόχρονα επισημαίνονται συνοπτικά τα “σκιώδη” σημεία της ακολουθούμενης στην ενέργεια πολιτικής τα οποία και ευθύνονται για την οικονομική κρίση του ΛΑΓΗΕ.
Αντίγραφο της επιστολής κοινοποιήθηκε στους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από πλευράς συγκυβέρνησης αλλά και στον Τομεράρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Με την παρούσα επιστολή βρισκόμαστε δυστυχώς εκ νέου στην δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο καταστροφικό, μή-νόμιμο και μη-ηθικό θέμα της εκ των υστέρων επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στις εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκές μονάδες. Ο κος Υφυπουργός ΠΕΚΑ που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ουδέποτε συζήτησε άκουσε ή δείχνει να αφουγκράστηκε τα γενεσιουργά αίτια της οικονομικής κρίσης στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν οφείλονται στις ΑΠΕ αλλά άπτονται των:

  • Της προεξέχουσας στρέβλωσης του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους που επιδοτεί απευθείας με 300 εκατ. ευρώ ετησίως την ηλεκτροπαραγωγή από εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο, νοθεύοντας επίσης των Οριακή Τιμή Συστήματος εις βάρος των ΑΠΕ. Αποτέλεσμα και των άλλων στρεβλώσεων είναι ότι το 60% του τέλους ΕΣΜΕΑΡ (μελέτη ΙΟΒΕ, Ιούλιος 2011) αντί για τις ΑΠΕ επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα.
  • Της επιχειρούμενης ένταξης της μεγάλης Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ>35 MW – τεχνολογία με ορυκτά καύσιμα) σε καθεστώς Feed–in-Tariff, χωρίς σχετική Κοινοτική υποχρέωση, που κα επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ με 70 εκατ. ευρώ ετησίως και επιπλέον 70 εκατ. ευρώ αναδρομικά από τον Αύγουστο 2011 ως σήμερα.

Δυστυχώς το ΥΠΕΚΑ δείχνει επίσης χαρακτηριστικά να αδιαφορεί για το ότι:

  • Η αιχμιακή λειτουργία των Φ/Β μόνο για το 2012 γλυτώνει για τον καταναλωτή κόστος 245 εκατ. ευρώ, λόγω της αποφυγής πανάκριβων ηλεκτροπαραγωγικών εφεδρειών και εισαγωγών ρεύματος (μελέτη ΑΠΘ, Ιούλιος 2012).
  • Η επιβολή της εισφοράς εκ των υστέρων στις εν λειτουργία μέχρι σήμερα Φωτοβολταϊκές μονάδες, πέραν του αντισυνταγματικού, μη-νόμιμου, μη-ηθικού και απόλυτα αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα της, προκλητικά αδιαφορεί για τα πανάκριβα δάνεια που οι παραγωγοί έλαβαν για να υλοποιήσουν αυτές ακριβώς τις επενδύσεις, όπως η Πολιτεία από το 2006 επανειλημμένα τούς κάλεσε. Γιατί άραγε δεν επιδιώκεται να «κουρευτούν» και αυτά ισόποσα, αφού είναι μέρος της επένδυσης;

Για να γίνει γλαφυρά αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής που θα επιφέρει στους ηλεκτροπαραγωγούς το μέτρο της εισφοράς επί του τζίρου, ακολουθεί ενδεικτική οικονομική ανάλυση Φωτοβολταϊκής μονάδας 100 KWp επί αγρού που διασυνδέθηκε στο δίκτυο π.χ. στα μέσα του 2011:

Κεφαλαιακή διάρθρωση
Πλήρες κόστος ποιοτικής κατασκευής = 330,000 ευρώ
Δάνειο 75% x 330,000 = 250,000 ευρώ, 10ετούς διάρκειας αποπληρωμής με επιτόκιο 10%.
Ίδια συμμετοχή 25% x 330,000 = 80,000 ευρώ πλέον την αγορά γηπέδου εγκατάστασης π.χ. 30,000 ευρώ, που δεν προσμετρείται ωστόσο στο κόστος κατασκευής της μονάδας.

Ετήσια οικονομική ανάλυση
Τζίρος Φωτοβολταϊκής μονάδας= 63,000 ευρώ
Τοκοχρεολύσια = 40,000 ευρώ
Λειτουργικά έξοδα = 8,000 ευρώ
Προ φόρων κέρδη = 15,000 ευρώ
Φόρος εισοδήματος = 4,000 ευρώ
Τελικά μετά φόρων κέρδη 11,000 ευρώ

Από αυτά ο επαγγελματίας παραγωγός ή χειρότερα ακόμη ο κάθε ομόρρυθμος εταίρος για εταιρείες παραγωγών, πρέπει να καλύψει ατομικά και τις ασφαλιστικές του εισφορές που ανάλογα με το ταμείο κυμαίνονται π.χ. στις 4,000 ευρώ ετησίως. Άρα απομένει καθαρό μετά φόρων κέρδος για διαβίωση 11,000 – 4,000 = 7,000 ευρώ ετησίως. Αυτός λοιπόν ο επενδυτής κλήθηκε από το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη, έβαλε τις οικονομίες του 110,000 ευρώ (80,000 ίδια συμμετοχή + 30,000 ευρώ για την αγορά του γηπέδου εγκατάστασης), δανείστηκε άλλα 250,000 ευρώ από τις τράπεζες υποθηκεύοντας και την προσωπική του περιουσία, για να καταλήξει να κερδίζει 7,000 ευρώ ετησίως λαμβάνοντας υπόψη και τις ασφαλιστικές του εισφορές. Αν λοιπόν του χρεωθεί εισφορά επί του τζίρου π.χ. 10% = 6,300 ευρώ, τότε αυτός κα κερδίζει 7,000 – 6,300 = 700 ευρώ ετησίως! Δηλαδή η επένδυση του αα εργάζεται μόνο για τις τράπεζες και την εφορία και δεν κα πάρει ούτε τα χρήματα που έβαλε πίσω.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας ώστε να εγκαταλειφθεί οριστικά κάθε σκέψη του ΥΠΕΚΑ για την άδικη εκ των υστέρων επιβολή εισφοράς επί του τζίρου στις εν λειτουργία μέχρι σήμερα Φωτοβολταϊκές μονάδες. Μια τέτοια αντιαναπτυξιακή πράξη θα καταρρακώσει για δεκαετίες την επενδυτική αξιοπιστία της χώρας, απομονώνοντας την διεθνώς και συμπαρασύροντας στο κλίμα αυτό όλους τους τομείς της δικονομίας. Ο ΣΠΕΦ έχει άλλωστε προτείνει εγγράφως σειρά μέτρων για τον ουσιαστικό και υγιή εξορθολογισμό της αγοράς.»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.