Το πρώτο πακέτο του ΥΠΕΚΑ για τα νέα φωτοβολταϊκά: μειώσεις της τιμής κιλοβατώρας και αναστολή νέων αδειών

 
66 1 times kilovatoras Το πρώτο πακέτο του ΥΠΕΚΑ για τα νέα φωτοβολταϊκά: μειώσεις της τιμής κιλοβατώρας και αναστολή νέων αδειών

Νέες τιμές κιλοβατώρας

Το πρώτο πακέτο των νέων μέτρων για τα φωτοβολταϊκά που αφορά καινούργιες συμβάσεις έργων, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή 11/08/2012. Σε σύνοψη το περιεχόμενό του:

1. Μείωση της εγγυημένης τιμής της κιλοβατώρας (feed-in tariff) για νέα φωτοβολταϊκά έργα
Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φωτοβολταϊκά σε στέγες) και, οι τιμές θα μειώνονται κάθε εξάμηνο για τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο από τον Αύγουστο του 2012, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα: 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
  • Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα(ηπειρωτική Ελλάδα) και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα(νησιά), 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
  • Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.

Το υπουργείο επισήμανε στην ανακοίνωση ότι οι εγγυημμένες τιμές κιλοβατώρας (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, και ότι καθορίστηκαν σε μιά χρονική περίοδο που το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών ήταν αρκετά υψηλό, ενώ σήμερα έχει μειωθεί δραστικά (περίπου 50%). Οι μειώσεις της τιμής αφορούν τα νέα έργα, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν έργα που λειτουργούν.

2. Αναστολή νέων αδειών
Η αναστολή αποφασίστηκε, αφού οι υπάρχουσες  υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνούν τους στόχους της χώρας για το 2020. Σχετικό άρθρο:

3. Παρακράτηση του 25% του τέλους ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης στις 09/08/2012 ανακοινώθηκε από την ΡΑΕ  και το ΥΠΕΚΑ η αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ), που επιβαρύνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ του τελικού καταναλωτή με περίπου 1 ευρώ τον μήνα.

Το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ότι τα παραπάνω μέτρα ήταν αναγκαία για να εμποδίσουν την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ενέργειας και να καταστήσουν ελεγχόμενο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.  Χωρίς τα παραπάνω μέτρα απαιτούνταν πολύ μεγαλύτερη αύξηση των επιβαρύνσεων των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωση της Παρασκευής αναφέρει:
«Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power, που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων, έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.