Κάλεσμα της Greenpeace για την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών με τον τίτλο: Ο δρόμος για φτηνό ρεύμα ξεκινάει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 
111 tree Fot 330x248 Κάλεσμα της Greenpeace για την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών με τον τίτλο: Ο δρόμος για φτηνό ρεύμα ξεκινάει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα φωτοβολταϊκά πρακτικά μειώνουν το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής

Η Greenpeace αναφέρει στο σημερινό δελτίο τύπου της, την ύψιστη σημασία των  φωτοβολταϊκών για τη χώρα μας,  που εν μέσω καύσωνα και υψηλής ζήτησης ενέργειας υποκαθιστούν ήδη περισσότερα από 700MW ακριβών συμβατικών μονάδων -κυρίως φυσικού αερίου και καλεί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη των ΑΠΕ.
Επίσης τονίζει ότι τα νέα μέτρα που φημολογούνται θα φέρουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αφού η αγορά της ηλιακής ενέργειας απειλείται με νέες δραματικές περικοπές, τέλη αναδρομικού χαρακτήρα και αναστολές νέων αιτήσεων.

Ταυτόχρονα κατακρίνει την πολιτική με την αλόγιστη ανάπτυξη του φυσικού αερίου και υποννοείται διαστρεβλώσεις και συμφέροντα 3-4 επενδυτών. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι δεν είναι τυχαία η συντονισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης των φωτοβολταϊκών, παρά το γεγονός ότι πρακτικά μειώνουν το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Ολόκληρο το άρθρο της ανακοίνωσης:

“Την ώρα που τα φωτοβολταϊκά εν μέσω καύσωνα και υψηλής ζήτησης ενέργειας υποκαθιστούν ήδη περισσότερα από 700MW ακριβών συμβατικών μονάδων -κυρίως φυσικού αερίου– η αγορά της ηλιακής ενέργειας απειλείται με νέες δραματικές περικοπές, τέλη αναδρομικού χαρακτήρα και αναστολές νέων αιτήσεων. Η Greenpeace τονίζει ότι παρά την αναμενόμενη εξοικονόμηση από τη μειωμένη χρήση ακριβών ορυκτών καυσίμων, 233 εκατ. € το 2012 και περισσότερων από 400 εκατ. € τη διετία 2013 – 2014, οι καταναλωτές δεν μπορούν να ωφεληθούν αντίστοιχα, ενώ απειλούνται και με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος .

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου οφείλει έμπρακτα να προτάξει το δημόσιο συμφέρον στηρίζοντας μία αγορά που συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της χώρας με 25.000 θέσεις εργασίας, εκατομμύρια ευρώ από φορολογικά έσοδα και μειωμένες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και όχι τα συμφέροντα 3 – 4 επενδυτών που κερδίζουν από την αλόγιστη ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
Είναι προφανές ότι το θαύμα της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρά τα τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, δεν χαροποιεί τους πάντες. Επί της ουσίας, η αλόγιστη ανάπτυξη του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει ευθέως ανταγωνιστικό προς τα φωτοβολταϊκά, ιδίως κατά τις ακριβές ώρες αιχμής. Πιθανότατα λοιπόν δεν είναι τυχαία η συντονισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης των φωτοβολταϊκών, παρά το γεγονός ότι πρακτικά μειώνουν το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά αναμένεται να εξοικονομήσουν 233 εκ. € το 2012 και περισσότερα από 400 εκ. € για την επόμενη διετία (2013 – 2014) από τη μειωμένη χρήση ακριβών ορυκτών καυσίμων. Το πόρισμα αυτό επιβεβαιώνεται και από σειρά άλλων έγκυρων, επιστημονικών μελετών που αναγνωρίζουν τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό το όφελος όμως διατίθεται  χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, για την κάλυψη του κόστους των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, χωρίς να μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτή η στρέβλωση οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ).

«Τα φωτοβολταϊκά δεν γίνεται να πληρώνουν πάντα τη νύφη για όλα τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας, ειδικότερα όταν η ηλιακή ενέργεια προστατεύει το περιβάλλον και έχει σαφή οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές. Ας γίνει κατανοητό επιτέλους ότι το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι σε μονάδες που καίνε ακριβά και εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα,»
 τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τον υφυπουργό ενέργειας κ. Παπαγεωργίου να στηρίξει αποφασιστικά όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και να άρει τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας που εμποδίζουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος που μπορεί να έχει σήμερα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας χάρη στις ΑΠΕ.¨

http://www.greenpeace.gr/

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.