Ανυπομονησία για τα νέα μέτρα των φωτοβολταϊκών

 
101 prasini energia Fot 330x248 Ανυπομονησία για τα νέα μέτρα των  φωτοβολταϊκών

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπως ήδη αναφέραμε τα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση και αναμένεται σύντομα η ανακοίνωσή τους. To capital.gr αναφέρει σε σχετικό του άρθρο:

¨Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα για το «κούρεμα» των τιμών στα νέα φωτοβολταϊκά έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι επακολουθεί –οι σχετικές ανακοινώσεις ίσως γίνουν και σήμερα– από πλευράς μέτρων που θα υιοθετήσει  το ΥΠΕΚΑ για  την εξάλειψη του ελλείμματος στο λογαριασμό των ΑΠΕ. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ τάχθηκε υπέρ ενός γενναίου κουρέματος στις νέες τιμές, γνωμοδοτώντας υπέρ του περιορισμού της απόδοσης των επενδύσεων στο 12 - 14% για τα επαγγελματικά φ/β και στο 17% για τα οικιακά. Παράλληλα δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) το οποίο μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στα 8,5 ευρώ η μεγαβατώρα με διαφοροποιήσεις για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών.
Τα μέτρα όμως δε σταματούν εδώ. Πέρα από το κούρεμα στις τιμές των νέων φ/β, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι προκρίνεται ένα έμμεσο κούρεμα στις αποδόσεις των υφιστάμενων μονάδων, μέσω της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου. Το ποσοστό της εισφοράς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και το νούμερο που ακούγεται έντονα είναι 20%. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο κατασκευής και την ταρίφα που έχει κλειδώσει το κάθε έργο. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ένα έμμεσο κούρεμα στις οφειλές που έχει σήμερα ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς. Το μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να αποτελέσει ένα είδος ισοδύναμου προκειμένου να μην υπάρξει αναδρομική μείωση των τιμών.

Παράλληλα έχει προταθεί –χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει ακόμη ως μέτρο– η επιβολή ενός είδους φορολόγησης και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Πιθανόν η αρχή θα γίνει με μία έκτακτη εισφορά της τάξης του 30% με δεδομένο ότι για τα οικιακά οι τιμές είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Ένα μέτρο που έχει «κλειδώσει» είναι η δραματική μείωση του χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να κατασκευάσουν το έργο από τη στιγμή που υπογράφουν σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ και «κλειδώνουν» τιμή. Από 18μηνο που ισχύει σήμερα, το νέο περιθώριο θα μειωθεί στο μισό και οι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους 9 μήνες.

Επίσης, όπως αποκάλυψε το «Κ», θα υπάρξει αναστολή χορήγησης νέων αδειών και αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων, καθώς οι υφιστάμενες υπερβαίνουν το στόχο που έχει τεθεί για το 2014 (1500MW). Θα υπάρξει «ξεσκαρτάρισμα» των υφιστάμενων αδειών που καλύπτουν τους στόχους (1500MW μέχρι το 2014) και νέες άδειες θα χορηγηθούν μόνο εφόσον προκύψει έλλειμμα από πιθανές ανακλήσεις αδειών.

Το πρόβλημα

Στο τέλος Ιουνίου το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ στο λογαριασμό για τις ΑΠΕ πλησίαζε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι πλέον συντηρητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους από 200 εκατ. πέρυσι. Το πράσινο έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας, που στις αρχές του καλοκαιριού έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ισορροπία του συστήματος. Προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου πρόβλημα, έχει ήδη δρομολογηθεί η εκταμίευση ενός ακόμη δανείου από το ΛΑΓΗΕ, υπό τον όρο ότι θα ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο μηδενισμό του ελλείμματος στον «πράσινο λογαριασμό» του λειτουργού της αγοράς. Σημειώνεται ότι εκτός από τα μέτρα αυτά, το ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει επίσης την άντληση ποσού από το τέλος ΕΡΤ, τη συνέχιση της φορολόγησης του λιγνίτη, τη δημοπράτηση επιπλέον δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται εύλογα ότι στα μέσα του 2013 θα έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. ¨

www.capital.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.