Προτάσεις-λύσεις, για τον έλεγχο του ελείμματος του ΛΑΓΗΕ

 
47 rae 330x160 Προτάσεις λύσεις, για τον έλεγχο του ελείμματος του ΛΑΓΗΕ

Οικονομικά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της αύξησης του ελείμματος του ΛΑΓΗΕ, που από μήνα σε μήνα μεγαλώνει κατά περίπου 15 εκ. ευρώ και υπολογίζεται μέχρι τέλους του χρόνου να φτάσει τα 400 εκ.

Αιτία για τα οικονομικά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ είναι, η μή σωστή εφαρμογή των μέτρων του ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου, αφού οι δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων έγιναν μόνο δύο φορές, ενώ ένα μέρος του ειδικού τέλους ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές, δεν εισπράχθηκε ποτέ από τον ΛΑΓΗΕ, παρά το ανάλογο μέτρο του τότε υπουργείου. Αν τα τότε λαμβανόμενα μέτρα είχαν τεθεί σε εφαρμογή, το έλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα είχε καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2013.  

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΛΑΓΗΕ ζητάει από το νέο υπουργείο, την άμεση αύξηση του «Τέλους ΑΠΕ» που έχει μετονομαστεί σε ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) από 5,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα που είναι σήμερα, πάνω από 15 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Η απόφαση του υπουργείου για την αύξηση αναμένεται να ληφθεί  μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα η ΡΑΕ προτείνει μια σειρά μέτρων, που αφορούν τόσο αλλαγές της επιδοτούμενης τιμής της κιλοβατώρας για τις ΑΠΕ, όσο και την αναστολή χορηγήσεων νέων αδειών για φωτοβολταϊκά αλλά και επανέλεγχο αδειών που εκκρεμούν.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.