Tρίμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας

 
43 logariosmos dei1 330x205  Tρίμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας

Οι παραγωγοί ενέργειας σε κρίση από τις καθυστερήσεις πληρωμών

Οι τέσσερις φορείς ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΣΜΥΕ, ΣΠΕΦ, τόνισαν σε  συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 27 Απριλίου τα προβλήματα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, με αποτέλεσμα την τρίμηνη καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών ενέργειας. Εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται η καθυστέρηση αυτή να φτάσει τους 5-6 μήνες, γεγονός  που θα φέρει ολέθρια προβλήματα για στους επενδυτές.

Οι φορείς ζήτησαν την άμεση πληρωμή των εκπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ενέργειας, για να διοχετευθούν χρήματα στην αγορά, η οποία τα έχει άμεση ανάγκη. Αυτό πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί η αγορά δεν αντέχει άλλο να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα.
Επίσης απαίτησαν πλήρη ενημέρωση με όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής μελέτης της PWC και των υπολοίπων μελετών και εκτιμήσεων των Διαχειριστών και του Υπουργείου. Οι φήμες μιλάνε για 200 εως 220 εκατομμύρια ευρώ έλλειμα, αυτό όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές.

Ταυτόχρονα απαιτείται η δρομολόγηση της συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος σε συνεργασία με την Τρόικα, αφού τα προηγούμενα μέτρα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιο αναλυτικά, πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις:

  1. Απαλλαγή της ΔΕΗ από τις φορο-εισπρακτικές της αρμοδιότητες.
  2. Ριζική αναθεώρηση και ελάφρυνση του υπερβολικού φορολογικού βάρους που έχει επιβληθεί στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο επανασχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει την μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την κατανάλωση ενέργειας γενικά, στην κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με στόχο την ενίσχυση του πράσινου ενεργειακού ισοζυγίου.
  3. Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)   μέσω του ελληνικού ΜΧΣ  για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος, κατά τα πρότυπα της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό πιθανόν να μπορεί να συμβεί με μεταφορά του συνόλου του ελλείμματος, περιλαμβανομένων των επισφαλειών της Προμήθειας, στους Διαχειριστές, άμεση τιτλοποίησή του και κάλυψη των εκδιδόμενων τίτλων από το Μηχανισμό.
  4. Διερεύνηση της δυνατότητας παροχής εγγυήσεων από τον Μηχανισμό για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, ώστε να εξομαλυνθεί το country risk και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση.
  5. Ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται ο Λογαριασμός ΑΠΕ στο κόστος Προμήθειας και απαλοιφή της απευθείας διακριτής/ρυθμιζόμενης είσπραξής του από τους καταναλωτές.

Υιοθέτηση των σημαντικότερων από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PWC που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ ή και πιο ριζοσπαστική εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η τροποποίηση του Κώδικα, ώστε η συνολική χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ να γίνεται απευθείας από την Προμήθεια χωρίς μεσολάβηση του ΑΔΜΗΕ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.