Δυνατότητα Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων CSP παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα.

 
40 DESERTEC Map par 330x240 Δυνατότητα Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων CSP παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα.

DESERTEC

Μετά την έρευνα για τον σχεδιασμό του Desertec στην Ευρώπη, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα είναι οι μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η λειτουργία των ηλιακών θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι οικονομικά βιώσιμη.

Οι ηλιακές θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (Concentrated Solar Power – CSP)) ταιριάζουν ιδανικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αειφόρο ηλιακή ενέργεια.
Αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν κάτοπτρα για να συγκεντρώνουν το φως του ήλιου, να το μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια, ατμό, και έτσι να περιστρέφουν τεράστιες τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κάτοπτρα είναι τοποθετημένα σε βάσεις σταθερές ή μονού άξονα, γεγονός που μειώνει το κόστος της εγκατάστασης και συντήρησης.
Η αποθήκευση της θερμότητας γίνεται συνήθως σε δεξαμενές υγρού άλατος που μπορούν και διατηρούν τη θερμότητα που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας με ηλιοφάνεια, για να περιστρέφουν τις τουρμπίνες τη νύχτα ή με συννεφιά. Έτσι επιτυγχάνεται μια σταθερή παραγωγή ενέργειας, χωρίς εξάρτηση από την πραγματική ηλιακή ακτινοβολία, όπως στα σημερινά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Οι CSP σταθμοί αξίζουν μόνο όταν οι εγκαταστάσεις είναι πάνω  από30 MWp. Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής (DLR) έδειξε ότι αυτή η λύση μπορεί να αποτελέσει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης σε ηλιόλουστες περιοχές, και έτσι για πρώτη φόρα η ηλιακή ενέργεια να γίνει πραγματικός ανταγωνιστής για τα ορυκτά καύσιμα.

Περισσότερες πληροφορίες στο link: http://www.dlr.de

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.