Η Ισπανία καταργεί αναδρομικά τις feed-in tariff στα φωτοβολταϊκά !

 
20 tracker Fot 330x165 Η Ισπανία καταργεί αναδρομικά τις feed in tariff  στα φωτοβολταϊκά !

Η Ισπανία καταργεί αναδρομικά τις feed-in tariff στα φωτοβολταϊκά !

Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο με ένα νέο, αναδρομικά εφαρμοστέο νόμο αποφάσισε να καταργήσει την feed-in tariff στα φωτοβολταϊκά. Οι Εκπρόσωποι του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία λένε ότι αυτό κάνει  την  κατάσταση ακόμη πιο αβέβαιη και καταστρέφει  ολοκληρωτικά την ισπανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

Η ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (UNEF, Μαδρίτη) εκτιμά ότι περίπου το 30% των φωτοβολταϊκών έργων στην Ισπανία επηρεάζονται από τους νέους κανόνες και θα επιφέρουν στους ιδιοκτήτες απώλειες στην απόδοση της τάξης του 40%. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τις πληρωμές των υποθηκών τους. Επιπλέον, ο νέος νόμος διακινδυνεύει να μειώσει τα ποσοστά της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο της Ισπανίας,  γεγονός που  είναι αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ, σύμφωνα με την UNEF.
Ο José Donoso διευθυντής της UNEF λέει «Δεδομένης της κατάστασης και της νομικής αβεβαιότητας, στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Ισπανία να κερδίσει φωτοβολταϊκούς επενδυτές.”

Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού (MINETUR) ο νέος νόμος εγγυάται απόδοση 7,4%.

Η Acciona SA (Μαδρίτη) δήλωσε στο Bloomberg, ότι ο νόμος θα καταστρέψει την αξία των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία. Η εταιρεία θέλει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, εναντίον της νομικής αυτής απόφασης.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιβάλει αναδρομικά νόμους που ήταν παράνομοι και έχουν προκαλέσει ζημία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πρόσφατη απόφαση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, όμως, είναι η πιο καταστροφική μέχρι τώρα.

Το κύριο πρόβλημα στην Ισπανία υπήρξε η απόκλιση μεταξύ της τιμής τροφοδοσίας και το ανώτατο όριο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με το ποσό των  9 δισ. ευρώ.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.