Αποκαλυπτήρια για το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2

 
Solar Impulse Αποκαλυπτήρια για το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2

Ετοιμάζεται για το γύρο του κόσμου

Οι δύο ελβετοί πρωτοπόροι πίσω από το αεροσκάφος Solar Impulse, το πρώτο που πετάει αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο, έκαναν απόψε τα αποκαλυπτήρια της δεύτερης, βελτιωμένης εκδοχής του σκάφους τους.

Η ομάδα, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη αμερικανική της περιοδεία χωρίς σταγόνα καυσίμου, σκοπεύει να πραγματοποιήσει με το νέο, μεγαλύτερο αεροσκάφος το γύρο του κόσμου, σε ένα χρόνο από τώρα.

«Πρόκειται για το πιο απίστευτο αεροσκάφος της εποχής του», δήλωσε ο πρόεδρος και συγκυβερνήτης του Solar Impulse Μπερτράν Πικάρ, δείχνοντας το – πλάτους 72 μέτρων και βάρους 2,3 τόνων – αεροσκάφος στους παρευρισκόμενους στο αεροδρόμιο της Παγιέρν, στην Ελβετία.

Το πρώτο Solar Impulse κατέρριψε οκτώ παγκόσμια ρεκόρ προτού αντικατασταθεί. Όπως και εκείνο, ο διάδοχός του τροφοδοτείται με χιλιάδες ηλιακές κυψέλες, ωστόσο αυτή τη φορά, το άνοιγμα των φτερών του είναι κατά 8 μέτρα μεγαλύτερο, ενώ κατασκευάστηκε από ακόμη ελαφρύτερα υλικά και μπορεί να πετάει με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα – περίπου 140 χιλιόμετρα την ώρα – από τον προκάτοχό του. Η ομάδα σχεδίασε από την αρχή και το πιλοτήριο, με τρόπο τέτοιο ώστε να βελτιωθεί η αεροδυναμική.

Συγκρίνοντας τα δύο αεροσκάφη, οι εμπνευστές τους ανέφεραν ότι το πρώτο λειτούργησε ουσιαστικά σαν ιπτάμενο εργαστήριο, ενώ το δεύτερο είναι καταλληλότερο για ταξίδια. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο Solar Impulse κατόρθωσε το περασμένο καλοκαίρι να πετάξει από τη μία όχθη των Ηνωμένων Πολιτειών στην άλλη και, πρόπερσι, να διασχίσει την Ευρώπη για να καταλήξει στο Μαρόκο.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε με τους δυο κυβερνήτες να εναλλάσσονται στο πηδάλιο κάθε 24 ώρες. Ο γύρος του κόσμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βάρδιες των 4-6 ημερών και να διαρκέσει συνολικά 20 ημέρες, αλλά σε διάστημα αρκετών μηνών, με σταθμούς σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι την Κίνα και τη Μυανμάρ.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα αρχίσουν σύντομα εν όψει του ιστορικού ταξιδιού που προγραμματίζεται μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του 2015.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.