Τα «Έξυπνα» παράθυρα υπόσχονται να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 20%

 
Climawin2 Τα «Έξυπνα» παράθυρα υπόσχονται να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 20%

• Η τεχνολογία Climawin αναπτύχθηκε από Δανέζικες, Ιρλανδικές και Γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μια κοινοπραξία τριών μικρομεσαίων κατασκευαστών και προμηθευτών παραθύρων και συστημάτων εξαερισμού δημιούργησε μία νέα τεχνολογία που προσφέρει ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα με ανάκτηση θερμότητας για την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων. Το χειμώνα, τα παράθυρα και ο εξαερισμός αποτελούν μια σημαντική πηγή απώλειας θερμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για παλαιότερα κτίρια και αυτά τα νέα παράθυρα προσφέρουν λύση ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα. Τα έξυπνα CLIMAWIN παράθυρα διαθέτουν επίσης αυτό-ψυκτική λειτουργία, κατάλληλη για τον ζεστό καιρό, μειώνοντας την ανάγκη χρήσης ακριβών κλιματιστικών και καθιστώντας τα παράθυρα κατάλληλα για κάθε κλίμα.

Πώς λειτουργούν
“Τα παράθυρα αποτελούν τεράστια πηγή απώλειας θερμότητας στα κτίρια. Η καινοτομία που προσφέρουμε είναι κατ’ ουσίαν ένα παθητικό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι ένα μέσο κτίριο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αποκλειστικά  παράθυρα CLIMAWIN, θα βελτίωνε την ενεργειακή του απόδοση κατά 18-24%”, δήλωσε ο κ. Brian O’Brien, εκπρόσωπος του έργου, από την Solearth Ecological Architecture.Climawin3 Τα «Έξυπνα» παράθυρα υπόσχονται να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 20%

Και συνέχισε: “Στα ψυχρά κλίματα, το CLIMAWIN έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την άνεση μέσα από την προθέρμανση του αέρα που προέρχεται από τον εξαερισμό στις  βόρειες, ανατολικές και δυτικές προσόψεις του κτιρίου, καθώς επίσης και με τη χρήση ηλιακής ακτινοβολίας στις νότιες προσόψεις. Για πιο ζεστά κλίματα η τεχνολογία περιλαμβάνει μία αυτό-ψυκτική λειτουργία,  η οποία επιτρέπει στο ηλιακό φως να μπει αλλά μειώνει την ανεπιθύμητη ηλιακή θερμότητα. Μέσω της βελτιστοποίησης της θερμομόνωσης, του όφελους από την ηλιακή ενέργεια και του ελέγχου του φωτός, το παράθυρο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και τη θερμική άνεση, τόσο στις κατοικίες, όσο και σε εμπορικά κτίρια, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποδοτικά συστήματα εξαερισμού.”

Το παράθυρο αναπτύχθηκε από επτά εταίρους, από τέσσερις χώρες – τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – στο πλαίσιο ενός, χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε., προγράμματος έρευνας & ανάπτυξης, που ονομάζεται CLIMAWIN. Το υψηλής αποδοτικότητας παράθυρο προθερμαίνει τον εισερχόμενο από τον εξαερισμό αέρα, ο οποίος τροφοδοτείται από ηλιακές κυψέλες και ρυθμίζεται αυτόματα από αισθητήρες δωματίου. Έχει πολυάριθμες λειτουργίες, που του δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες παραθύρων και εξαερισμού. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ρυθμιζόμενους αεραγωγούς για ελεγχόμενη εισροή αέρα, πλαίσιο με διπλή στρώση τζαμιών, φίλτρα αέρα, ενσωματωμένες ηλεκτρονικές και ασύρματες λειτουργίες επικοινωνίας μεταξύ των αισθητήρων και των παραθύρων (ούτως ώστε η εγκατάσταση μετασκευής να μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νέα καλωδίωση). Υπάρχουν επίσης λειτουργίες προθέρμανσης και ψύξης για διαφορετικά κλίματα, καθώς και λειτουργία συρροής/παράκαμψης για ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μια παγκόσμια επιχειρηματική ευκαιρία
Η τεχνολογία βρισκόταν επι τρία χρόνια στο κατασκευαστικό στάδιο και τώρα παρουσιάζεται εμπορικά από τρεις εταίρους του έργου. Τα παράθυρα CLIMAWIN θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη στα τέλη του 2014. Οι παραγωγοί θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν άδεια από την κοινοπραξία για να ενσωματώσουν την τεχνολογία CLIMAWIN στη δική τους παραγωγή έχοντας πληρώσει τα αντίστοιχα δικαιώματα στην κοινοπραξία. Εκτός Ευρώπης, η κοινοπραξία  προσδοκεί μία σημαντική πορεία στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ρωσίας.

Ο κ. Michael Jennings, εκπρόσωπος της κας Máire Geoghegan-Quinn, Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε σχετικά: “Το CLIMAWIN δείχνει ότι η χαμηλή κατανάλωση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, μέσα από τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει ακόμη περισσότερο αυτού του είδους την έρευνα, στο νέο πρόγραμμα Horizon 2020.”

Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την μακροοικονομική ευημερία των Χωρών μελών της Ε.Ε. Επηρεάζει την μακροοικονομική απόδοση μέσα από διάφορα κανάλια, με κύριο αυτό της ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι το κόστος ενέργειας επηρεάζει το κόστος παραγωγής σε βιομηχανίες και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη συνολική εξωτερική ισορροπία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat μέχρι και το 2011 (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee1_en.pdf) η μέση ετήσια αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έφτασε το 10%, με τιμή που έφτασε περίπου στα 80 ευρώ ανά MWh. Αντίστοιχα, παρόμοια αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες.

Σχετικά με το CLIMAWIN
Το CLIMAWIN είναι ένα προηγμένο σύστημα εξαερισμού παραθύρων (ανάκτησης θερμότητας) που δημιουργήθηκε από την Solearth Architecture, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, τη Rauh Fenesterbau, στο Σάσεντορφ της Γερμανίας και τη Horn Vinduer, στο Λούντερσκοβ της Δανίας, με έρευνα & ανάπτυξη που αναπτύχθηκε από το Fraunhofer Institute, του Πανεπιστημίου Aalborg  στη Δανία και το Τμήμα Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου του Minho στην Πορτογαλία, μετά από χρηματοδότηση στο πλαίσιο ερευνητικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012. Συνολικά, οι εταίροι του έργου θα έχουν λάβει1,4 εκ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του τρέχοντος 2ου έργου.

Το έργο CLIMAWIN είχε σαν πρωταρχικό στόχο τον τομέα των ανακαινίσεων κτιρίων, ειδικά σε παλιότερα κτίρια, όπου συναντώνται σπάνια ενεργειακά αποδοτικά συστήματα εξαερισμού. Χάρη στην διπλή του ικανότητα να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα εσωτερικά και να μεγιστοποιεί την θερμική απόδοση, το παράθυρο CLIMAWIN αναμένεται να αποτελέσει εξάρτημα που θα ενθαρρύνει τη διάδοση κτιρίων με σχεδόν μηδενική απαίτηση ενέργειας (παθητικών κτιρίων).

Τα παράθυρα εξαερισμού CLIMAWIN θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη στα τέλη του 2014 σε ξύλινο πλαίσιο, σύνθετο ξύλο με αλουμίνιο και aluclad (αλουμίνιο επενδυμένο με ξύλο), κατασκευασμένα στη Δανία και τη Γερμανία.  Η CLIMAWIN ενδιαφέρεται να συνάψει συνεργασίες με εταιρίες τοποθέτησης παραθύρων, που επιθυμούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία CLIMAWIN στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Σχετικά με τις Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις Έρευνας και Καινοτομίας
Την 1η Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα νέο επταετές πρόγραμμα για την επιχορήγηση προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας με την ονομασία Ορίζοντας 2020. Στα επόμενα επτά χρόνια περίπου 80 δις ευρώ θα επενδυθούν σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, οι  μεταφορές, τα τρόφιμα και η ενέργεια (Παρακαλώ δείτε το σχήμα παρακάτω). Επιπρόσθετα, υπάρχει  συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία, την αεροναυτική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών με σκοπό την ενθάρρυνση επενδύσεων από το ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Horizon 2020 θα δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες. 

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.