Ρεκόρ crowdfunding για μια ανεμογεννήτρια στην Ολλανδία

 
windpark1 Ρεκόρ crowdfunding για μια ανεμογεννήτρια στην Ολλανδία

Ρεκόρ crowdfunding για μια ανεμογεννήτρια στην Ολλανδία

Ρεκόρ χρηματοδότησης από το πλήθος κατέρριψε η προσφορά μιας ανεμογεννήτριας από ολλανδική εταιρεία. 1.700 νοικοκυριά συγκέντρωσαν περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 13 ώρες, αγοράζοντας την ανεμογεννήτρια και την παραγωγή της για τα επόμενα 12 χρόνια.

Καθεμία από τις 6.648 μετοχές αντιστοιχεί σε 500 kWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο από μια ανεμογεννήτρια V80 της Vestas, ισχύος 2MW, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στο Κούλεμποργκ, στην κεντρική Ολλανδία. Κάθε νοικοκυριό αγόρασε μία ή περισσότερες μετοχές.

«Μας πήρε 4,5 μήνες να βρούμε 5.200 νοικοκυριά που θα αγόραζαν 20.000 μετοχές σε δύο ανεμογεννήτριες. Αυτή τη φορά χρειαστήκαμε λίγες ώρες», δήλωσε ο ιδρυτής της WindCentrale Χαρμ Ρέιτσμα. «Πιστεύαμε ότι θα γνώριζε επιτυχία, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση. Δείχνει ότι ο κόσμος πραγματικά θέλει την ανανεώσιμη ενέργεια.»

Το ρεύμα θα διοχετεύεται μέσω της Greenchoice, ενώ οι ανεμογεννήτριες διατίθενται μέσως της WindCentrale, η οποία τις αγοράζει από ενεργειακούς ομίλους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή διαχειριστές αιολικών πάρκων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την ευκαιρία σε σχεδόν 7.000 ολλανδούς πολίτες να αγοράσουν μετοχές σε ανεμογεννήτριες, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Οι μέτοχοι πλήρωσαν από 200 ευρώ για το μερίδιό τους και θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν 23 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της ανεμογεννήτριας, ενώ μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν την ταχύτητα των ανέμων ή τα επίπεδα παραγωγής.

«Η αξία των 500 kWh είναι πάνω από 42 ευρώ», αναφέρει η WindCentrale στη σελίδα της εκστρατείας της για τη χρηματοδότηση της ανεμογεννήτριας. «Εάν συμπεριληφθεί και η αύξηση του κόστους της ενέργειας κατά 3% μέσα στα επόμενα 12 χρόνια (1% πάνω από τον πληθωρισμό), τότε με μία μετοχή εξοικονομείτε πάνω από 120 ευρώ.»

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.