Φορτηγά-ψυγεία με κυψέλες καυσίμου για μειωμένες εκπομπές

 
image Φορτηγά ψυγεία με κυψέλες καυσίμου για μειωμένες εκπομπές

Φορτηγά-ψυγεία με κυψέλες καυσίμου για μειωμένες εκπομπές

Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν φορτηγά-ψυγεία που θα λειτουργούν με τεχνολογία κυψελών καυσίμου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και του θορύβου που παράγουν οι μονάδες ψύξης.

Η αμερικανική Plug Power Inc. ανακοίνωσε τη σύναψη συμβολαίου ύψους 650.000 δολαρίων με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας προκειμένου να παρουσιάσει την τεχνολογία κυψελών καυσίμου με βάση το υδρογόνο, που θα τροφοδοτεί τα φορτηγά μεταφοράς κατεψυγμένων και αλλοιώσιμων προϊόντων. Οι μονάδες που χρησιμοποιεί ο όμιλος είναι στην ουσία μεγάλα κλιματιστικά που εξασφαλίζουν χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά των τροφίμων από τα κέντρα διανομής στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Οι κυψέλες καυσίμου θα αντικαταστήσουν τις μικρές γεννήτριες ντίζελ που τροφοδοτούν τις μονάδες. Πάντως και τα τέσσερα φορτηγά που θα χρησιμοποιηθούν στις δοκιμές θα διατηρήσουν το βασικό κινητήρα ντίζελ, ο οποίος τροφοδοτεί το ίδιο το όχημα.

Ενώ μια συμβατική μονάδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 38 λίτρα καυσίμου την ημέρα και εκπέμπει πάνω από 100 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, οι εμπνευστές των μονάδων ψύξης με κυψέλες καυσίμου διαβεβαιώνουν ότι παράγουν μόνο μια μικρή ποσότητα θερμότητας και νερού, γεγονός που τις καθιστά μια εναλλακτική λύση φιλικότερη προς το περιβάλλον, όπως λένε.

«Πρόκειται για μια σπουδαία εφαρμογή των κυψελών καυσίμου», λέει ο Κρίστον Μπρουκς από το εργαστήριο του βορειοδυτικού Ειρηνικού, στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τις νέες μονάδες. «Μελλοντικά, μια κυψέλη καυσίμου θα μπορούσε να αποτελέσει μια καθαρή, αθόρυβη και αποδοτική εναλλακτική λύση στην τροφοδοσία ενός ηλεκτροκινητήρα.»

Οι πρώτες τέτοιες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά σε φορτηγά-ψυγεία, στο Τέξας, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου ευελπιστούν ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας σε ευρύτερη κλίμακα θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση του κόστους των κυψελών καυσίμου.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.