Στα 436 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ

 
2 calc fot sunblog 330x248 Στα 436 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ

Στα 436 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ

Tην κεφαλαιοποίηση του συσσωρευμένου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ, εξετάζουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια της ΡΑΕ για να αποφασίσει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους ΑΠΕ, που επιβαρύνει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ολα τα σενάρια αντιμετώπισης του ελλείμματος που συζητούνται, όπως η έκτακτη εισφορά, η αναδρομική μείωση στις εγγυημένες τιμές δεν λύνουν το πρόβλημα, παρά μόνον αν αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που ζητεί ο Λειτουργός της Αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ραχιώτης σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με θέμα την επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κεφαλαιοποίηση του ελλείμματος, μέρους ή όλου, ανάλογα με τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ραχιώτης. Για τη χρηματοδότηση του μέτρου εξετάζεται η διάθεση πόρων από το Πράσινο Ταμείο κ.λπ. αλλά για να αποφασιστεί θα πρέπει εκτός του ΥΠΕΚΑ να συναινέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και ενδεχομένως η τρόικα.

Από την προώθηση του μέτρου, σε συνδυασμό με τις άλλες περικοπές στο κόστος των ΑΠΕ που πιθανόν να αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ θα εξαρτηθεί το ύψος της αύξησης στο ΕΤΜΕΑΡ.

Τριπλασιασμός
Ο ΛΑΓΗΕ επιμένει στον τριπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ στα 23,5 ευρώ/ Mwh από το μεσοσταθμικό 9,37 ευρώ/MWh που ισχύει σήμερα για να κλείσει το έλλειμμα ως το τέλος του 2014, εκτός και αν η πολιτεία λάβει άλλα μέτρα περιορισμού του κόστους των ΑΠΕ.

Η πρόταση αυτή του Λειτουργού επαναλαμβάνεται στο Μηνιαίο Δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που εκδόθηκε χθες, σύμφωνα με το οποίο το σωρευτικό έλλειμμα του Λογαριασμού τον Μάιο φθάνει στα 436,10 εκατομμύρια ευρώ από 387,56 εκατομμύρια ευρώ του Απριλίου.

Πρόκειται για επικαιροποιημένα ποσά με βάση τα στοιχεία που είχε ο ΛΑΓΗΕ στις 19 Ιουνίου.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο σύνολο της επικράτειας έφθασε τον Μάιο στα 4.699 MW, από 4.651 MW τον Απρίλιο και 4.052 ΜW τον Ιανουάριο, εκ των οποίων τα φωτοβολταϊκά ανέρχονται σε 2.099 MW χωρίς τα 352 MW των φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Πηγή:www.imerisia.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.