Οι πλούσιες επαρχίες της Κίνας «εξάγουν» τις εκπομπές τους στις φτωχές

 
37 ρυποι par 330x260 Οι πλούσιες επαρχίες της Κίνας «εξάγουν» τις εκπομπές τους στις φτωχές

Η κινεζική παραγωγή εκπομπών CO2 έφθασε τους 10 γιγατόνους

Οι πλούσιες παραθαλάσσιες επαρχίες της Κίνας «φορτώνουν» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν στις φτωχές επαρχίες της ενδοχώρας, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Κέμπριτζ κ.α., τα οποία δημοσιεύονται δύο ημέρες αφότου οι πρόεδροι Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές υδροφθορανθράκων (HFC).

Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές έχουν θέσει στόχους για μείωση της έντασης άνθρακα ή των εκπομπών που παράγονται ανά μονάδα ΑΕΠ. Οι μειώσεις είναι πιο «επιεικείς» για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Κίνας, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν εργοστάσια με πολύ μεγαλύτερη ένταση άνθρακα, όπου παράγουν μεγάλο ποσοστό των αγαθών που καταναλώνονται στις πλουσιότερες περιοχές με τους αυστηρότερους στόχους.

Όπως διαπίστωσαν ο Στίβεν Ντέιβις και οι συνάδελφοί του, πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη και επαρχίες όπως το Γκουαντόνγκ «επιβαρύνουν» τις φτωχότερες πόλεις και επαρχίες με πάνω από το 50% των εκπομπών από την παραγωγή των προϊόντων που καταναλώνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80%.

«Η Κίνα έχει θέσει στόχους για τις εκπομπές της, οι οποίοι είναι αυστηρότεροι στις εύπορες παράκτιες επαρχίες σε σχέση με τις λιγότερο αναπτυγμένες επαρχίες της ενδοχώρας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Λαϊσιάνγκ Σαν από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Αυτό μπορεί να μειώνει τις εκπομπές σε μια περιοχή, όμως συνολικά στην Κίνα θα δεί κανείς ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται γιατί τα εργοστάσια που παράγουν τους περισσότερους ρύπους μετακινούνται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.»

Η κινεζική παραγωγή εκπομπών CO2 το 2011 έφθασε τους 10 γιγατόνους, ενώ η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα του 2007, όταν κυμαινόταν στους 7,2 γιγατόνους. Το σχέδιο περιορισμού των εκπομπών προβλέπει μείωση των επιπέδων CO2 κατά 10% στη δυτική Κίνα και 19% στην ανατολική έως το 2015.

«Είναι λυπηρό γιατί οι φθηνότερες και ευκολότερες μειώσεις – οι πιο εφικτοί στόχοι – βρίσκονται στις επαρχίες της ενδοχώρας, όπου μικρές τεχνολογικές βελτιώσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν τεράστια διαφορά στις εκπομπές», δήλωσε ο Ντέιβις προτείνοντας ως μοναδική οδό προς τη μείωση των εκπομπών την καθιέρωση ενιαίου στόχου σε ολόκληρη την Κίνα.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.