Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 
18 Fot netzs 330x330 Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν το 2012 σημαντικά χαμηλότερες από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής έκθεσης “Renewables 2013 Global Status Report/ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2013,  Έκθεση”που ανακοινώθηκε στις 06.12.2013. 

Η μελέτη δείχνει: Στη Γερμανία το 2012, η κεφαλαιουχική δαπάνη για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών μειώθηκε σε σύγκριση με το 2011 κατά 35%. Ταυτόχρονα το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό αυξήθηκε κατά 10%.

“Το πόσο ισχυρή ήταν η μείωση των επενδυτικών δαπανών, μας εκπλήσσει” λέει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Jan Burck. «Ωστόσο, το εξαιρετικά μειωμένο κόστος για μονάδες ηλιακής ενέργειας κατέστησε δυνατή την ισχυρή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται σωστά», συνεχίζει ο Burck.

Στη Γερμανία αντιπροσώπευε το 22,9% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σε σύγκριση με 20,5% το 2011), ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά και το 12,6% της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 35% στα 20 δισ. δολάρια. Η μελέτη δείχνει ότι παρ’ ότι το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μειώνεται συνεχώς,  δυστυχώς μειώνονται και τα κίνητρα για παρεταίρω επενδύσεις. Έτσι ενώ το  2012, η Γερμανία ήταν νούμερο ένα στον κόσμο όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών, σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση. 

Ο Jan Burck υποστηρίζει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τους στόχους της, για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι το 2030, με σωστό επενδυτικό προγραμματισμό: «Για την παραιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφώνησει σε ένα φιλόδοξο στόχο. Όσο οι στόχοι περιορίζονται μόνο στην μείωση εκπομπών CO2, η οικονομία δεν διαθέτει τον απαραίτητο προγραμματισμό για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.