Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ιαπωνία και Νότια Κορέα στην κορυφή

 
65 tesla x 330x190 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ιαπωνία και Νότια Κορέα στην κορυφή

Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει μέχρι το 2020 να κυκλοφορούν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Κι όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Από τα 43 εκατομμύρια επιβατηγά οχήματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία, μόνο 7 χιλιάδες είναι ηλεκτροκίνητα.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτρέπει το γερμανό υπουργό Περιβάλλοντος να πιστεύει ακόμη στον στόχο του ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2020. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στα εταιρικά αυτοκίνητα», επισήμανε ο Πέτερ Αλτμάιερ κατά την παρουσίαση του στόλου των 79 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων των Γερμανικών Ταχυδρομείων (Deutsche Post).

Ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω αυτοκινήτων ανήκει σε επιχειρήσεις ή κρατικές υπηρεσίες. «Μόνο ένα μικρό μέρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι στα χέρια ιδιωτών», αναφέρει ο Στέφαν Μπράτσελ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου CAM που εδρεύει στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ της Γερμανίας.

Ο Μπράτσελ παραπέμπει στις δυσκολίες συντήρησης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, υπενθυμίζοντας ότι σε όλη την Γερμανία υπάρχουν μόνο 2 χιλιάδες δημόσιοι σταθμοί φόρτισης. «Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έχουν στο γκαράζ τους έναν ιδιωτικό σταθμό φόρτισης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου τους», προσθέτει. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το υψηλό κόστος ενός τέτοιου αυτοκινήτου. «Ένα ηλεκτροκίνητο κοστίζει περίπου 50% περισσότερο από ένα ανάλογο συμβατικό αυτοκίνητο», λέει ο Στέφαν Μπράτσελ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει στο μέλλον η διαφορά αυτή να μειωθεί.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα στην κορυφή
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων οφείλεται στην ανυπαρξία ευρείας και αξιόπιστης προσφοράς», εκτιμά ο Ούλριχ Άιχορν, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, προσθέτοντας ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. «Μέχρι το 2014 θα υπάρξει μια προσφορά 16 νέων μοντέλων από γερμανούς κατασκευαστές και πολλά μοντέλα ακόμη από το εξωτερικό. Όσον αφορά στην τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, τα σκήπτρα τα έχει η Ιαπωνία και ακολουθεί η Νότια Κορέα, επισημαίνεται σε ειδική έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger.

Οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει στο πεδίο των συσσωρευτών ενέργειας(μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα έλθει από αυτές τις δύο χώρες. Η Γερμανία θα παίζει περιθωριακό ρόλο, αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα. Στην ίδια διαπίστωση προβαίνει και ο Στέφαν Μπράτσελ, διευκρινίζοντας ότι «η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν σημαντικό προβάδισμα στην τεχνολογία των μπαταριών και αυτό οφείλεται στην σημαντική πρόοδο που σημειώνει η βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων».

Το παράδειγμα των κινητών τηλεφώνων Μέχρι να αναπτυχθούν οι υψηλής αποδόσεως μπαταρίες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν δεύτερη επιλογή, υποστηρίζει ο Μπράτσελ. Την κυρίαρχη αυτή εντύπωση θέλει να ανατρέψει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, προβάλλοντας μια νέα έρευνα που καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου κυρίως για εργαζόμενους, των οποίων η δουλειά είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι.

Το γεγονός ότι ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι τόσο διαδεδομένο δεν πτοεί τον Ούλριχ Άιχορν, που παραπέμπει στο παράδειγμα των κινητών τηλεφώνων. «Στις αρχές της δεκαετίας του `80 τίποτε δεν μαρτυρούσε ότι 15 χρόνια αργότερα σχεδόν όλοι θα είχαν ένα κινητό τηλέφωνο», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη. Ακόμα και στην Ιαπωνία ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δεν υπερβαίνει τις 24 χιλιάδες. Αλλά και στη Γερμανία ελάχιστοι πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου του ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2020. Ακόμη και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών «βλέπει» στην καλύτερη περίπτωση να κυκλοφορούν σε επτά χρόνια 600 χιλιάδες ηλεκτροκίνητα οχήματα.

πηγή:dw.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.