Απομάκρυνση της ΕΕ από τις επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

 
2 ενεργεια Fot 220x208 Απομάκρυνση της ΕΕ από τις επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Το ενεργειακό αλλάζει τις προτεραιότητες στην πολιτική της ΕυρωπαΪκής Ένωσης

Το τελευταίο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει αλλαγή πορείας της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Οι πρωτοβουλίες της Ένωσης στις επιπτώσεις για το περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή δίνουν τη θέση τους σε αυτές για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Αυτή η αλλαγή στις  ευρωπαϊκές προτεραιοτήτες είναι αυτονόητη μετά την κρίση των οικονομιών, ιδιαίτερα των χωρών του νότου. Η οικονομική κρίση, η ύφεση και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, αλλάζουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Επίσης οι έντονες πιέσεις των ενώσεων εργοδοσίας και τα μεγάλα βιομηχανικά λόμπι, που βλέπουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των λειτουργικών τους εξόδων να αφορά την ενέργεια, οδηγούν στη απομάκρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ακριβή πράσινη ενέργεια.

Έντονη είναι και στη χώρα μας η δυσαρέσκεια της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Σε συζητήσεις στελεχών βιομηχανίας με την κυβέρνηση δεσπόζει η ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας και η διεύρυνση των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Και σε μια οικονομική περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αέριου, αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων και περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων και διεύρυνση των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων.

Στην Ελλάδα η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο παραμένει βασική απαίτηση, αφού η χώρα μας έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο μετά την Βουλγαρία. Ωστόσο παρά τις έντονες τελευταίες αυξήσεις των τιμολογίων, το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι ακόμη φθηνό. 

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.