Εκδόθηκε η περιβαλλοντική άδεια για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Αλβανία

 
Gazprom Εκδόθηκε η περιβαλλοντική άδεια για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Αλβανία

Αγωγός TAP, για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Κασπία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Αλβανίας. Η περιβαλλοντική άδεια εκδόθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αδειοδότησης, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας του έργου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε στις αρμόδιες αλβανικές αρχές στις 21 Ιανουαρίου του 2013 και πέρασε από μια αυστηρή διαδικασία επανεξέτασης που διήρκεσε δέκα εβδομάδες, στη διάρκεια της οποίας οργανώθηκαν τρεις δημόσιες ακροάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Η μελέτη καταγράφει όλες τις πιθανές περιβαλλοντικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του έργου του αγωγού και περιλαμβάνει μέτρα για την αποφυγή και τον περιορισμό τυχόν επιπλοκών στη διάρκεια κατασκευής του αγωγού, αλλά και έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνεται.

Η χορήγηση της άδειας φέρνει το έργο ένα “βήμα” πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του, καθορίζοντας τις κατασκευαστικές και λειτουργικές απαιτήσεις που η ομάδα διαχείρισης οφείλει να καλύψει προκειμένου να είναι απολύτως συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Αλβανίας.

Πριν από την τελική υποβολή, η εταιρεία του έργου παρείχε αντίγραφο της μελέτης στους κατοίκους των 83 κοινοτήτων σε τέσσερις περιφέρειες, καθώς επίσης και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και κεντρικούς οργανισμούς. Συνολικά, έγιναν 23 δημόσιες διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της διαδρομής του ΤΑΡ.

Ο διευθυντής του έργου στην Αλβανία, Άλμπερτ Χάακ δήλωσε ότι η εταιρεία του έργου δίνει μεγάλη έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και γι΄ αυτό το λόγο “είμαστε ενθουσιασμένοι που εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων”. “Έχοντας εξασφαλίσει την ΜΠΚΕ τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, για την απόκτηση των αδειών που είναι αναγκαίες για το στάδιο κατασκευής του έργου”, σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το έργο του αγωγού ΤΑΡ σχεδιάστηκε να μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας στην Ιταλία, απ΄ όπου θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς στη δυτική Ευρώπη. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού από δέκα σε είκοσι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.