Διεθνή θεσμικά χαρτιά ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό

 
29 geld fot 330x248 Διεθνή θεσμικά χαρτιά ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό

Ίδρυση νέου hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα

Χθες ήταν η είδηση ότι η Third Point LLC του Daniel Loeb, του ανθρώπου που πόνταρε στην ελληνική διάσωση και δικαιώθηκε,  ιδρύει hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά assets στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες θέλουν ήδη το επενδυτικό σχήμα να έχει εντοπίσει πιθανούς επενδυτικούς στόχους και επίκειται η ανακοίνωση των πρώτων deals στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Third Point φέρεται σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg έτοιμη να επενδύσει περίπου το 1,5% των assets της υπάρχουσας δεξαμενής κεφαλαίων στο νέο fund ενώ θα απευθυνθεί και σε θεσμικούς επενδυτές. Και βέβαια η δημιουργία του Third Point Hellenic Recovery Fund ερμηνεύεται από την αγορά ως μια ακόμη απτή ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Κάποιοι από αυτούς τους επενδυτές πάντως, εντοπίζουν από μόνοι τους στόχους στην ελληνική αγορά όπως φάνηκε από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη διάρκεια των ραντεβού που έγιναν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της επενδυτικής διημερίδας hidden riches. Η εκδήλωση δεν αφορούσε μόνο ελληνικές αλλά και τουρκικές εταιρείες και διοργανώθηκε από την Πειραιώς και την IS Investment.

Και βέβαια η παρουσία και τα ραντεβού που έκλεισαν ξένα επενδυτικά σχήματα ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης από βαριά ξένα θεσμικά χαρτιά που ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό στο διεθνή χάρτη.

Στο Λονδίνο λοιπόν το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν: η Lazard που διαχειρίζεται 167 δις και θεωρείται εξπέρ στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, η Fidelity που έχει ήδη παρουσία σε επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, Jumbo, Σαράντης και Eurobank Properties. Η Gladstone και η TPG Capital που απέκτησε από την Πειραιώς το 6,82% που κατείχε στην Folli Follie ενώ φερόταν να έχει ενδιαφερθεί για απόκτηση συμμετοχής και στην Αττική Οδό. Η Armazaro και η Adelphi, με επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές κυρίως της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από ελληνικές εταιρείες, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ (Γ. Κωστόπουλος), ΜΥΤΙΛ (Δ. Παπαδόπουλος), ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΕΧΑΕ (Σ. Λαζαρίδης) ΙΝΛΟΤ (Αντωνόπουλος), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Σ. Καλλιτσάντσης), Σαράντης (Ροζακέας), ΠΛΑΘ και Πειραιώς. Στα ραντεβού που είχαν οι ελληνικές εταιρείες, φάνηκε πάντως ότι οι ξένοι εστιάζουν κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ) αλλά και στις εταιρείες με σαφή εξαγωγικό και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Σημειώνεται τέλος ότι σημαντικό ενδιαφέρον και πολλά ραντεβού είχαν και οι τουρκικές εταιρείες που έκαναν παρουσιάσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός από τις εξαγορές που πραγματοποίησε στην Ελλάδα όμιλος Dogus.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.