Το βασικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το τραπεζικό σύστημα

 
lagarde Το βασικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το τραπεζικό σύστημα

Lagarde: Eκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιοργάνωση ή, όπου είναι απαραίτητο, το κλείσιμο τραπεζών

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα από εταιρείες αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%», είπε η κ. Λαγκάρντ. «Την τελευταία χρονιά, τα τραπεζικά δάνεια έχουν αυξηθεί 13% στη Λατινική Αμερική και 11% στην Ασία».

Σχολίασε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιδράσουν αυξάνοντας την τραπεζική τους εποπτεία, περιορίζοντας τα δάνεια σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, επιβάλλοντας κεφαλαιακές απαιτήσεις που συνάδουν με τον οικονομικό κύκλο και παρακολουθώντας τα ανοίγματά τους στις αγορές συναλλάγματος.

Η κ. Λαγκάρντ ενέκρινε την ποσοτική χαλάρωση κεντρικών τραπεζών, όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Bank of Japan, αλλά τόνισε ότι οι εύπορες οικονομίες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική πιο επιθετικά, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιέσεις για να μείνουν χαμηλά τα επιτόκια.

Στις χώρες που βρίσκονται σε φάση διόρθωσης περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία, σχολίασε. Ομως, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν το έλλειμμά τους πολύ γρήγορα βραχυπρόθεσμα, πλήττοντας την ανάπτυξη, αλλά καταπολεμώντας πολύ αργά το μακροχρόνιο έλλειμμα.

Επέκρινε τις αυτόματες περικοπές που υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να κόψουν 85 δισ. δολ. από τις δημόσιες δαπάνες φέτος. «Διακινδυνεύουν έτσι να μην ξεκινήσει η απαραίτητη ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή όπου πάρα πολύς κόσμος δεν έχει δουλειά», υπογράμμισε.

Στις χώρες που πρέπει να δουλέψουν ακόμη σκληρά περιλαμβάνονται η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία, είπε η κ. Λαγκάρντ. Στην Ευρωζώνη, το βασικό πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα. Επιμένοντας στην επιβολή από το ΔΝΤ της αναδιοργάνωσης των κυπριακών τραπεζών, είπε πως «η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιοργάνωση ή, όπου είναι απαραίτητο, το κλείσιμο τραπεζών»

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.