Πορτογαλία: ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

 
71 ενεργεια Fot 620χ240 300x115 Πορτογαλία: ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Ισχυρή ανάπτυξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πορτογαλία

Πάνω από το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος που παρήγαγε η Πορτογαλία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κυρίως υδροηλεκτρικές και αιολικές εγκαταστάσεις – όπως καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Redes Energeticas Nacionais (REN), η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Η εταιρεία απέδωσε το ρεκόρ σε ένα συνδυασμό ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των πορτογαλικών επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες ανήλθε στο 37% καταγράφοντας αύξηση 312% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή από αιολικά πάρκα έφθασε το 27%, μια αύξηση της τάξεως του 60%. Σημειώνεται ότι η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο ενεργειακό μείγμα ήταν μόλις 0,7%, ενώ δεν δόθηκαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η REN εκτίμησε ότι, κατά τους τρεις πρώτες μήνες του έτους, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η παραγωγή από μονάδες άνθρακα και αερίου έπεσε κατά 29% και 44% αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι πιθανό να ευνόησε και την οικονομία της χώρας σε μία δύσκολη συγκυρία, επιτρέποντάς της την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στο 6% της εγχώριας παραγωγής.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στοιχεία της REN δείχνουν ότι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνθηκε: ενώ το 2012 η κατανάλωση σημείωσε πτώση 6%, κάτι που αποδίδεται στην ύφεση, το πρώτο τρίμηνο του έτους έπεσε μόλις κατά 0,4%, ενώ το Μάρτιο σημείωσε νέα αύξηση.

Πάντως, εκτιμάται ότι φέτος σχεδόν το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, έναντι 17% πριν από πέντε χρόνια.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.