Μειωμένες παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ κατά 22%, στο πρώτο τρίμηνο του 2013

 
2 panel geld fot 330x248 Μειωμένες παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ κατά 22%, στο πρώτο τρίμηνο του 2013

Μείωση στις επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Η εταιρεία έρευνας Bloomberg New Energy Finance (BNEF, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) έχει κυκλοφορήσει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 40,6 δισεκατομμύρια δολάρια (31 δισ. ευρώ), 22% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η μείωση αφορά κυρίως τις επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ακόμη και σε φωτοβολταϊκά έργα μικρότερα από 1 MW οι  επενδύσεις ήταν κατά 8% μειωμένες.

«Ωστόσο η πτώση των τιμών στα συστήματα ηλιακής ενέργειας ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bloomberg Michael Liebreich. “Αυτό οφείλεται κυρίως στις τεχνολογικές βελτιώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των φωτοβολταϊκών. Επίσης δείχνει ότι η τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχει επηρεάσει έντονα τόσο την αγορά όσο και τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών. Αναμένουμε ότι το 2013 θα κατασκευαστούν περίπου 20% περισσότερα έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να απορροφήσει όλη την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. “

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών μονάδων έπεσαν στα 0,80 δολάρια (ευρώ 0,60) ανά watt. Αυτό αποτελεί μια μείωση της τάξης του 81% από το 2008. Η εταιρεία αναμένει ότι το 2013 θα είναι και πάλι δύσκολη χρονιά για τους κατασκευαστές, ενώ  για τους εγκαταστάτες που έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, το 2013 θα είναι καλό.

Ιαπωνία ως αχτίδα ελπίδας
Η Kyocera Corporation (Κιότο, Ιαπωνία) επένδυσε 345 εκατομμύρια δολάρια (264 εκατ. ευρώ). σε ιαπωνικό σταθμό φωτοβολταϊκής ενέργειας, ισχύος 70 MW. Αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη διάρκεια του τριμήνου. Ενώ η προθυμία επενδύσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα μειώθηκε, σύμφωνα με την Bloomberg αυξήθηκε στην Ιαπωνία κατά 47%,  σε ένα ποσό ρεκόρ ύψους 8,2 δισ. δολαρίων (6,3 δισ. ευρώ).  Από το ποσό αυτό, τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισ. ευρώ) επενδύθηκαν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ένα άλλο φωτεινό σημείο ήταν οι δημόσιες επενδύσεις, αφού αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 89% στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια (1,3 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό, τα 125 εκατομμύρια δολάρια (95,6 εκατ. ευρώ) πέρασαν στην αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης έργων Sungevity Inc (Oakland, Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.