Πρόσθετα δάνεια για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 Πρόσθετα δάνεια για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δανειοδότηση από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων

Έτοιμη να χορηγήσει το 2013 πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα δηλώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία όμως αναγνωρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση των έργων.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός της Β. Χόγιερ απέδωσε τη μειωμένη δανειοδότηση στην Ελλάδα, η οποία πέρσι ανήλθε μόλις σε 704 εκατ. ευρώ, όταν η Τσεχία έλαβε 780 εκατ. ευρώ και η Ουγγαρία 1,6 δισ., στην πολιτική αστάθεια στη χώρα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα νομικά προβλήματα. Αναγνώρισε ότι η διστακτικότητα της ΕΤΕπ για ενίσχυση της Ελλάδας επηρεάστηκε και από τον φόβο ότι θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ.

Ο Β. Χόγιερ αναφέρθηκε σε «πολύπλοκα προβλήματα» που παρουσιάζονται στις συμβάσεις των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων για τα οποία «η ΕΤΕπ εργάζεται ώστε να ξεπεραστούν, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο». Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να επιστρέψει στη χρηματοδότηση αυτών των έργων μόλις επιλυθούν ορισμένα ζητήματα νομικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Χόγιερ.

Πάντως, για τον Β. Χόγιερ η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, καθώς «μετά το τέλος της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει πλέον ισχυρή συνεργασία με την αξιόπιστη και δραστήρια κυβέρνηση». Είναι προς όφελός μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα, τόνισε ο Β. Χόγιερ, ο οποίος είπε ακόμη ότι η ΕΤΕπ δεν περιορίζει τη συνεργασία της σε εθνικές κυβερνήσεις, αλλά ότι δηλώνει επίσης έτοιμη να συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις, αφού «η Ελλάδα χρειάζεται καλές ειδήσεις».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το 2012 η ΕΤΕπ προχώρησε στη χορήγηση δανείων ύψους 704 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο Β. Χόγιερ διευκρίνισε ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί δάνεια ύψους 590 εκατ. ευρώ από τα οποία 5 ελληνικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί, ενώ εκταμιεύθηκαν 212,5 εκατ. Σημείωσε ακόμη ότι εντός του Μαρτίου θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το δάνειο που έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.