Ομπάμα: Οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν στις ΑΠΕ

 
18 Fot netzs 330x330 Ομπάμα: Οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν στις ΑΠΕ

Ο Ομπάμα υπόσχεται σημαντικές αλλαγές στον τομέα των ΑΠΕ για την δεύτερη θητεία του

Στη δεύτερη ορκωμοσία του στις 21.01.2013 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια,  για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.
Η νέα δηλώση του Ομπάμα είναι η σαφέστερη μέχρι σήμερα, για δράση για το προστασία του κλίματος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πρόεδρος δεν σχολίασε τίποτα σχετικό με την πολιτική για το κλίμα και τις ΑΠΕ.
“Θα απαντήσουμε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Γιατί αν αποτύχουμε, θα πράξουμε σε βάρος των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών”, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα.
“Αν και ορισμένοι επιστήμονες ακόμη αμφιβάλλουν για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, της ξηρασίας και τις έντονες καταιγίδες και τυφώνες. Η πορεία προς τον αειφόρο ενεργειακό εφοδιασμό είναι μακρά και μερικές φορές δύσκολη. Αλλά η Αμερική δεν μπορεί να αντισταθεί στην αλλαγή,  θα πρέπει να οδηγήσει αυτή την αλλαγή!. ” συνέχισε ο Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές μόνο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, δεν έχουν εξεταστεί και γίνονται δεκτές οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την λειτουργία τους, ενάντια στα διεθνή πρότυπα.


Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και τις μετέπειτα συμφωνίες. Η Greenpeace κατηγόρησε τη χώρα για την τελευταία Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνη για την αλλαγή του κλίματος (COP 18), για την αδιαφορία της για πρόοδο σε όλους σχεδόν τους κλιματολογικούς τομείς.

Ωστόσο ο Ομπάμα αγωνίστηκε για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την ενίσχυση της ανάπτυξης  της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ με το σχέδιο τόνωσης της (American Recovery and Reinvestment Act), και ιδίως με τα προγράμματα επιδοτούμενων δανείων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών.
Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να επεκταθεί υψηλότερη απόσβεση μέχρι το τέλος του 2013 και να αποφευχθεί η μείωση των δανείων γαι τις ΑΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος, του Υπουργείου Οικονομικών.
Παρ ‘όλα αυτά, η δήλωση του Προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν την παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση, έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση: Η αποσπασματική ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι αυτή της  Ευρωπαϊκής ένωσης με τις  feed-in tariffs. Το 2011, το μερίδιο των ΗΠΑ της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 4%.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.