Greenpeace: αδυναμία των κυβερνήσεων να βρουν κοινό έδαφος για την προστασία του πλανήτη

 
18 Co2 Fot 330x248 Greenpeace: αδυναμία των κυβερνήσεων να βρουν κοινό έδαφος για την προστασία του πλανήτη

Παρόλο που υπογράφτηκε 2η περίοδος για το Πρωτόκολλο του Κιότο, τα πολλά 'παραθυράκια' στη συμφωνία ουσιαστικά την καθιστούν αναποτελεσματική και επιτρέπουν στις μεγάλες χώρες και βιομηχανίες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν

Η στάση των εκπροσώπων των κρατών που ούτε φέτος κατάφεραν να συμφωνήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Ντόχα για το Κλίμα, ειλικρινά μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποιον πλανήτη ζουν…

Όχι πάντως σε αυτόν που άνθρωποι πεθαίνουν από κυκλώνες, πλημμύρες και ξηρασίες. Και παρόλο που υπογράφτηκε 2η περίοδος για το Πρωτόκολλο του Κιότο, τα πολλά ‘παραθυράκια’ στη συμφωνία ουσιαστικά την καθιστούν αναποτελεσματική και επιτρέπουν στις μεγάλες χώρες και βιομηχανίες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν ασταμάτητα.

Γνωρίζαμε ότι στην Ντόχα φέτος δεν περιμέναμε σπουδαία πράγματα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις κατάφεραν να μην φτάσουν ούτε τις ιστορικά χαμηλές προσδοκίες που είχαμε. Η αδυναμία των κυβερνήσεων να βρουν κοινό έδαφος είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη. Συνεχίζουν να βάζουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εθνικών βιομηχανιών πάνω από τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πλανήτη“, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace Κούμι Ναϊντού που βρέθηκε στην Ντόχα.

Η Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα του ΟΗΕ που επί της ουσίας απείχε από τις διαπραγματεύσεις αφού δεν έστειλε αντιπροσωπία αλλά την… πρέσβη του Κατάρ. Αυτό που κάνει ακόμα πιο εξοργιστικό την απουσία μας, είναι ότι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, σημαίνει πολύτιμες επενδύσεις της βιομηχανίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες, εκσυγχρονισμό της οικονομίας και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τη χώρα μας. Σημαίνει επίσης προστασία δασών και των ακτών μας, της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, δηλαδή της οικονομίας μας. Σημαίνει στροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και γρηγορότερη έξοδο από την κρίση. Ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Κιότο και η αντιπροσωπία τους ήρθε στη Ντόχα με μία μόνο αποστολή: να εμποδίσουν την πρόοδο των συνομιλιών σε κάθε επίπεδο και ζήτημα. Παρά την καταστροφή που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Σάντυ και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι απλοί πολίτες στις ΗΠΑ νοιάζονται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ομάδα που έστειλε ο Ομπάμα δεν άλλαξε καθόλου την αρνητική στάση της σε σχέση με προηγούμενες διασκέψεις. Με τις αδρές επιδοτήσεις που επιτρέπει στη ρυπογόνο αμερικανική βιομηχανία, φαίνεται ότι ο Ομπάμα δεν θα υπάρξει καλύτερος από τον προκάτοχό του.

Όσο για την Ευρώπη – που αυτοαποκαλείται ‘παγκόσμιος ηγέτης’ στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών – φέτος φεύγει από τις συνομιλίες με λερωμένα τα χέρια της. Η αδυναμία λήψης μίας υπεύθυνης συλλογικής απόφασης, επέτρεψε στην Πολωνία να περάσει το δικό της και να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπανσης που κατέχει από… τη δεκαετία του 1990 και μετά το 2012. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε, δε, να μειώσει τις εκπομπές της περισσότερο από 20% ως το 2020, όπως επιτάσσει η επιστήμη, παρόλο που έχει σχεδόν επιτύχει αυτόν το στόχο ήδη από σήμερα!

Αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους έναν πιο προοδευτικό ρόλο για να επιτευχτεί μία παγκόσμια συμφωνία το 2015. Θα πρέπει επίσης να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους πριν το 2020.

Την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι το πλοίο της Esperanza αναχωρεί από την Μανίλα στο Mindanao για να βοηθήσει στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του καταστροφικού τυφώνα. Ακυρώσαμε τις δράσεις για την προστασία των ωκεανών προκειμένου να μεταφέρουμε απαραίτητες προμήθειες και να συνεργαστούμε μαζί με τις τοπικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δυστυχώς, αντί για παρόμοια αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών, στην Ντόχα είδαμε παθητικότητα, ανούσιες  συζητήσεις και κοντόφθαλμα συμφέροντα. Και την ώρα που η παγκόσμια κρίση επιδεινώνεται, η ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας ως το 2015 είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου.

 

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.