Nήσοι Τοκελάου: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια

 
SMA Tokelau Nήσοι Τοκελάου: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια

Το σύστημα του 1 MW, στα νησιά Τοκελάου είναι το μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στη γη

Οι νήσοι Τοκελάου είναι μία από τις πλέον απομακρυσμένες χώρες του κόσμου – και η πρώτη, πλήρως ενεργειακά τροφοδοτούμενη από φωτοβολταϊκά. Η SMA παρέδωσε 93 μετατροπείς Sunny Island για τη διαχείριση των αυτόνομων συστημάτων στα τρία κοραλλιογενή νησιά, καθώς και 205 μετατροπείς Sunny Boy για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια σε εναλασσόμενο ρεύμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών. Το σύστημα του 1 MW αποτελεί το μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.
Τα νησιά Τοκελάου αποτελούνται από τρεις μικρές ατόλες στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, συνολικής επιφάνειας 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα βόρεια των νήσων Σαμόα, με ακτοπλοϊκή μόνο πρόσβαση. Παραδοσιακά, και οι τρεις ατόλες βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε ντιζελοκίνητες γεννήτριες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Ωστόσο, πρόσφατα το νησιωτικό σύμπλεγμα Τοκελάου έγινε η μόνη χώρα παγκοσμίως, που ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια.
Το σύστημα του 1 MW, όχι μόνο αποτελεί συνολικά, το μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στη γη, αλλά και κάθε ένα από τα τρία μεμονωμένα αυτόνομα συστήματα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο σύστημα που έχει υλοποιηθεί έως τώρα με αυτόνομους μετατροπείς SMA Sunny Island. Το σύστημα ξεπερνάει τις παρούσες ενεργειακές ανάγκες των 1.411 κατοίκων των νησιών και καλύπτει κατά 100% τις υποχρεώσεις τους, ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα τρία υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαταστάθηκαν από τη νεοζηλανδέζικη εταιρεία PowerSmart Solar. Οι εργασίες για το έργο ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου, με τη χρήση συνολικά 4.032 φωτοβολταϊκών πλαισίων, 298 μετατροπέων της SMA, 121 φορτιστών Sunny Island Charger και 1.344 μπαταριών. Ένας εκπρόσωπος της SMA Αυστραλίας παρέμεινε σχεδόν ένα μήνα στα νησιά Τοκελάου προσφέροντας εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη. Η επίσημη παράδοση του έργου έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου, σε μία τοπική τελετή, παρουσία των ηγετών των νήσων Τοκελάου.

«Η SMA επελέγη για αυτό το έργο, χάρη στην υψηλή ποιότητα και το τεχολογικό προβάδισμα των προϊόντων μας. Επιπρόσθετα, είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης στους κατοίκους των νήσων Τοκελάου, ώστε να είναι σε θέση να συντηρούν οι ίδιοι, το σύστημά τους, βασιζόμενοι φυσικά, πάντα και στις συμβουλές της ομάδας τεχνικής υποστήριξης της SMA, όταν αυτό είναι απαραίτητο», εξηγεί ο Zygmunt Nejman, Γενικός Διευθυντής της SMA Australia. «Είναι ένα άριστο παράδειγμα της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας στα νησιωτικά έθνη του Νότιου Ειρηνικού, όπου αυτός ο τύπος υβριδικών φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ιδανικός. Είμαστε περήφανοι που ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την PowerSmart Solar και την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας στην επίτευξη του στόχου για ανεξαρτησία των νήσων Τοκελάου από τα ορυκτά καύσιμα».
«Το έργο Ανανεώσιμων Πηγών στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τοκελάου ήταν μία μεγάλη επιτυχία», σημειώνει ο Joe Suveinakama, Γενικός Διευθυντής της Κυβέρνησης των νήσων Τοκελάου, στην Apia, των νήσων Σαμόα. «Η δέσμευσή μας ως πολίτες του κόσμου είναι να συνεισφέρουμε θετικά στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ως λαός είμαστε περήφανοι γι’αυτήν την επιτυχία».

Οι ντιζελοκίνητες γεννήτριες των νησιών Τοκελάου κατανάλωναν συνήθως έως 200 λίτρα καυσίμων ημερησίως. Τώρα, η χώρα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και μπορεί να εστιάσει στην αποπληρωμή των κεφαλαίων που δανείστηκε για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Οι νήσοι Τοκελάου επίσης σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν προτεραιότητες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τους πόρους που εξοικονομήθηκαν από το κόστος των καυσίμων.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.