Στη 18η θέση των πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών ΑΠΕ η Ελλάδα

 
48 πρασινη ενεργεια Fot 330χ330 Στη 18η θέση των πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών ΑΠΕ η Ελλάδα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σύμφωνα με τον δείκτη «All Renewable Index», των πιο ελκυστικών προορισμών για τους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συντάσσει η Ernst & Young, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην 18η θέση.  Η Ελλάδα παραμένει στην 10η θέση για την ηλιακή ενέργεια, ενώ στην κατηγορία αιολικά υποχώρησε από την 25η στην 26η της κατάταξης, βαθμολογούμενη με 48 στα αιολικά επί ξηράς και 33 στα υπεράκτια αιολικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που αξιολογεί την ελκυστικότητα 40 χωρών προς τους επενδυτές, εστιάζοντας στους κλάδους των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας, στην πρώτη θέση, τον Αύγουστο του 2012, εξακολουθεί να βρίσκεται η «υπερδύναμη» Κίνα, με σχεδόν οριακές διαφορές από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μολονότι κατέγραψε κάμψη 0,2 μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση (τον Μάιο του 2012), η Κίνα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις ΑΠΕ έναντι των ΗΠΑ με 70,2 μονάδες.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, κύριος παράγοντας στην κινεζική πρωτιά είναι ο τετραπλασιασμός του στόχου για την ηλιακή ενέργεια σε 50 γιγαβάτ έως το 2020. Με τη συγκεκριμένη πολιτική, η κυβέρνηση του αναδυόμενου γίγαντα επιχειρεί να απορροφήσει την υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών πάνελ ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η αιολική ενέργεια περιορίζεται εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η Κίνα θα παραγάγει το 40% της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως σε ορίζοντα πενταετίας.

Οι ΗΠΑ, στη δεύτερη θέση, απώλεσαν 1,5 μονάδες εξαιτίας της χρόνιας αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πολιτική της χώρας στις ΑΠΕ, με τις εταιρείες αιολικής ενέργειας να αντιμετωπίζουν τη λήξη των προγραμμάτων επιδότησης του κλάδου στα τέλη του έτους.

Τρίτη η Γερμανία, κερδίζοντας μια θέση από την προηγούμενη καταμέτρηση, προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τις ΑΠΕ, με ελκυστικές εγγυημένες τιμές για μέσης ισχύος φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Σταθερά στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ινδία, όπου οι εκτεταμένες συσκοτίσεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης. Η χώρα μολονότι επιχειρεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «υποφέρουν» μεταξύ των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η έρευνα, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη ευέλικτων προγραμμάτων για τον δανεισμό ηλιακών συστημάτων.

Το top-5 ολοκληρώνεται με την άνοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην 5η θέση, που μέχρι πρότινος κατείχε η Ιταλία, με 55,3 μονάδες στις ΑΠΕ.

www.imerisia.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.