Νέα καινοτόμα λεπτά ηλιακά κύτταρα με ρεκόρ απόδοση 11%

 
solexel ipa Νέα καινοτόμα λεπτά ηλιακά κύτταρα με ρεκόρ απόδοση 11%

Λεπτό φιλμ ηλιακών κυττάρων που βασίζεται σε χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο και θείο

Η IBM Research (Yorktown, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), ανέπτυξε ένα λεπτό φιλμ ηλιακών κυττάρων που βασίζεται σε χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο και θείο, με αποτελεσματικότητα που ξεπερνάει το 11.1%. Τέτοια κύτταρα μπορούν να κατασκευαστούν με εκτύπωση ή απλή τεχνική χύτευσης με μελάνη.

Οι νέες πρώτες ύλες για τα ηλιακά κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα της IBM είναι διαθέσιμες σε μεγάλες ποσότητες και προσιτές τιμές. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την σημερινή thin-film τεχνολογία φωτοβολταϊκών που έχει σαν βάση τα υλικά χαλκού,  ίνδιου και γάλλιου, τα οποία είναι ακριβά και δεν διατείθονται σε μεγάλες ποσότητες. Ενώ τα σπάνια και ακριβά στοιχεία της σημερινής τεχνολογίας δεν επιτρέπουν την παραγωγή πάνω από 100 GW τον χρόνο με τα νέα υλικά μπορούν να παραχθούν ηλιακά κύτταρα πάνω από 500 GW ετησίως σε προσιτές για την αγορά κατασκευαστών κτιρίων τιμές.

Η ομάδα ανάπτυξης των νέων κυττάρων της IBM Research σκοπεύει αυτό το χρόνο να περάσει στην βιομηχανική παραγωγή  thin-film φωτοβολταϊκών ταινιών.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.