ZEBRA νέες ηλιακές κυψέλες με απόδοση ρεκόρ μέχρι και 24%

 
50 Ηλιακές κυψέλες ZEBRA νέες ηλιακές κυψέλες με απόδοση ρεκόρ μέχρι και 24%

Ηλιακές κυψέλες με απόδοση έως και 24% και χαμηλό κόστος σύντομα στην παραγωγή

Σε μία ερευνητική συνεργασία, η ιταλική Silfab SpA(Πάντοβα, Ιταλία) και τογερμανικό κέντρο ερευνών  Ηλιακής Ενέργειας  ISC Konstanz, κατασκεύασαν μια νέα ηλιακή κυψέλη από μονοκρυσταλλικό πυριτίο με απόδοση ρεκόρ της τάξης του 21%, ενώ έχουν τη δυνατότητα η απόδοση να φτάσει πάνω από 24%, δηλώνουν οι εταίροι του έργου.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επειδή επιτεύχθηκε με ένα πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής. Το τεχνολογικό επίτευγμα γνωστοποιήθηκε  στις 26/03/2012 από την Silfab SpA με γραφεία στην Ιταλία και τον Καναδά και το διεθνή κέντρο Ερευνών Ηλιακής Ενέργειας ISC Konstanz.
Οι εταίροι οραματίζονται με την νέα κυψέλη “Zebra”  το άνοιγμα  ενός νέου κεφάλαιου στη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών. Ενώ η μέγιστη αποτελεσματικότητα των σημερινών μονοκρυσταλλικών ηλιακών κύτταρων κυμαίνεται περίπου στο 19 – 20%, τα ZEBRA κύτταρα αρχίζουν στο 21% και μπορεί να έχουν αποδόσεις άνω του 24%. Τα “Zebra” κατασκευάζονται από μεγάλες μονοκρυσταλλικές γκοφρέτες(Wafer) πυριτίου, 156 x 156 mm2 , ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά κύτταρα της αγοράς.
Η αποδοτικότητα των ηλιακών κυττάρων ZEBRA αρχίζει εκεί που σταματούν τα συμβατικά, λένε οι εταίροι του έργου.
Η πιλοτική γραμμή παραγωγής έχει ήδη προγραμματιστεί και πρόκειται να ξεκινήσει εντός των προσεχών μηνών.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.