Μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών κυττάρων στην Κίνα

 
53 diagram Μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών κυττάρων στην Κίνα

Παγκόσμια παραγωγή ηλιακών κυττάρων

Σύμφωνα με το PHOTON η ανάπτυξη της παραγωγής ηλιακών κυττάρων έχει επιβραδυνθεί  το 2011 σε όλο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να είναι τεράστια. Η έρευνα αγοράς δείχνει, ότι οι κινέζοι παραγωγοί για φωτοβολταϊκά στοιχεία κυριαρχούν στις Top 10 εταιρείες του κόσμου.
Η ετήσια έρευνα της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών κυττάρων του PHOTON International για το 2011 δείχνει μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 36% σε 37,2 γιγαβάτ (GW) σε σχέση με το 2010, στο οποίο παρήχθησαν 27,4 GW.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης μια δραματική μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους: Σε σύγκριση με το 120% άλμα του 2010, για το 2011 καταγράφεται ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών μετά το 2003 (34%).
Η λίστα των δέκα κορυφαίων κατασκευαστών ηλιακών κυττάρων, με έξι κινέζικες εταιρείες – μεταξύ άλλων και για δεύτερη συνεχή χρονιά, η νικήτρια Power Suntech – και δύο εταιρείες από την Ταϊβάν, δείχνει την κυριαρχία της Ασίας στο χώρο.
Από την αρχή των ερευνών του PHOTON για πρώτη φορά, καμία εταιρεία από την Ευρώπη ή την Ιαπωνία δεν εκπροσωπείται στους δέκα πρώτους ηγέτες της αγοράς.

Συνεχώς επέρχονται έντονες διορθώσεις της αγοράς, με πολλές δυτικές εταιρείες να χρεωκοπούν, μετά την ισχυρή πτώση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πτώση των τιμών έχει και για τους ασιάτες κατασκευαστές άσχημες επιπτώσεις, όπως την πτώχευση ή τη συρίκνωση της παραγωγής μικρότερων εταιρειών.

Κατά τη γνώμη του PHOTON, οι κινέζοι κατασκευαστές κυψελών κυριαρχούν στην αγορά και το 2012 και πιθανώς να καταλάβουν τις πρώτες πέντε θέσεις στην κατάταξη. Ενώ το 2008 μόνο το 33%εκατό των ηλιακών κυττάρων κατασκευάζονταν στην Κίνα – το 2011 το ποσοστό αυξήθηκε στο εντυπωσιακό 57%.
Οι δύο δυτικές εταιρείες η First Solar Inc και η SunPower Corp. με έδρα τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να παραμείνουν το 2012 στην πρώτη δεκάδα των παγκόσμιων κατασκευαστών, αλλά θα μετατοπίσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στην Ασία.

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, οι κατασκευαστές αναμένουν μιά αύξηση της παραγωγής των κυττάρων για το 2012 κατά  41%.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.