Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten

 
solexus1 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten

Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten

Το sunblog σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2013 έγραψε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα πάνελ της  ολλανδικής εταιρείας  ScheutenΜε αφορμή το άρθρο δεκάδες αναγνώστες-παραγωγοί επικοινώνησαν μαζί μας,  αναζητώντας λύσεις για το πρόβλημα των «καμένων» junction box από την χρεωκοπημένη Scheuten.

Περιγραφή του προβλήματος
Το  πρόβλημα παρουσιάζεται  στα φωτοβολταϊκά πάνελ της ολλανδικής κατασκευάστριας Scheuten, του τύπου «Multisol» P6-48, P6-54, P6-60 και P6-66, με ημερομηνία παραγωγής από τον Αύγουστο 2009 ως και τον Φεβρουάριο 2012. Αιτία είναι οι ελαττωματικές πλακέτες στα κουτιά σύνδεσης Junction box της solexus, οι οποίες δημιουργούν βραχυκύκλωμα και καίγονται, ενώ στη συνέχεια καίγονται και τα συνδεδεμένα πάνελ!

Το sunblog έψαξε και βρήκε διάφορες λύσεις
Το  sunblog ξεκίνησε την έρευνα του προβλήματος, ήρθε σε επικοινωνία με εξειδικευμένες εταιρείες ηλεκτρονικών της Γερμανίας και με εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών πλακετών, καθώς και με δύο μεγάλους επενδυτές φωτοβολταϊκών της Γαλλίας, οι οποίοι εντόπισαν το πρόβλημα πριν 2 χρόνια σε μεγάλη έκταση και αναζήτησαν λύσεις.  Η αντικατάσταση των πλακετών με νέες (πριν χρεωκοπήσει και κλείσει η scheuten) δεν ήταν η λύση,  αφού μετά λίγους μήνες παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έφερε την πιό απλή και οικονομική λύση του προβλήματος, η οποία είναι η κόλληση των καλωδίων σύνδεσης με την πλακέτα καθώς και τρείς άλλες λύσεις που προσφέρουν εταιρείες του χώρου.

1η. Λύση “κόλληση των καλωδίων στην πλακέτα, οδηγίες βήμα βήμα”
Αιτία του πρόβληματος είναι οι συνδέσεις των καλωδίων με την πλακέτα, οι οποίες δεν είναι σταθερές. Η λύση είνα η ψυχρή κόλληση των καλωδίων στην πλακέτα, η οποία θα πρέπει να γίνει πριν καταστραφεί  η πλακέτα. Εάν η πλακέτα είναι καμένη και έχει καταστραφεί,  θα πρέπει να αντικατασταθεί από κιτ επισκευής (μπορεί να το βρεί κανείς  στη Γερμανική εταιρεία New Energy Systems με τιμή 25 ευρώ το τεμάχιο, βλέπε τις πληροφορίες παρακάτω)

Βήμα βήμα όλα τα στάδια για την επιδιόρθωση των junction Box
Προσοχή: Οι εργασίες πρέπει να γίνουν από ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό λαμβάνοντας όλα τα απραίτητα μέτρα ασφαλείας.

  1. mc41 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Αποσυνδέστε τα βύσματα MC4 (θετικό και αρνητικό).
  2.  open jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten Ανοίξτε το junction box.
  3. bides1 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten   Mε 19αρι γερμανοπολύγωνο  χαλαρώστε τους στυπιοθλίπτες.
  4. bides3 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Αφαιρέστε τα πλαστικά σταθεροποίησης των καλωδίων.
  5. jbox4 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten kabel2 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten Με ένα μυτοτσίμπιδο ή με το χέρι αφαιρέστε τους συνδετήρες καλωδίου-πλακέτας (εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα).
  6. palketa2 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Με σταυροκατσάβιδο αφαιρέστε την βίδα συγκράτησης της πλακέτας.
  7. palketa3 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Με την βοήθεια ενός γυριστού μυτοτσίμπιδου, ή ενός κατσαβιδιού αφαιρέστε την πλακέτα.
  8. kabel3 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Τραβήξτε τα καλώδια από την άλλη πλευρά.
  9. kabel4 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Κόψτε τους ακροδέκτες.
  10. kabel Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten Απογυμνώστε τα καλώδια σε μήκος 15 mm.
  11. katharismos Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Καθαρίστε την πλακέτα με το κατάλληλο εργαλείο από τυχόν μαυρίσματα.
  12. solterini Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten Βάλτε την κατάλληλη σολτερίνη στα καλώδια.
  13. solterini2 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Αλοίψτε τις μεταλλικές επαφές της πλακέτας με σολτερίνη.
  14. kalai Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Με καλάι 60%, 40% κολλήστε το πολύκλωνο καλώδιο.
  15. kalai2 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Βάλτε την κατάλληλη ποσότητα καλάι στις μεταλλικές επιφάνειες της πλακέτας.
  16. kalai3 Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Φέρτε σε επαφή το κολλημένο καλώδιο με τη επιφάνεια της πλακέτας η οποία περιέχει την κατάλληλη ποσότητα καλάι, ζεστάνετε το καλώδιο μέχρι να ενσωματωθεί με το καλάι της πλακέτας. (Η κόλληση πρέπει να είναι γυαλιστερή και καθαρή, εάν δεν σας ικανοποιεί,  ξαναζεστάνετε την κόλληση για να αποκτήσει την εμφάνιση που πρέπει. Σκουπίστε τα τυχόν υγρά που έχουν δημιουργηθεί στην πακέτα.
  17.   plaketa1 Λύση στα προβληματικά Junction Box της ScheutenΤοποθετήστε την κολημμένη πλακέτα στο junction box.
  18. palketa4 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten Τοποθετήστε την βίδα συγκράτησης της πλακέτας.
  19. bides3 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Τοποθετήστε τα πλαστικά σταθεροποίησης των καλωδίων.
  20. bides1 jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Με 19αρι γερμανοπολύγωνο βιδώστε τους στυπιοθλίπτες.
  21. close jbox Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Κλείστε το καπάκι (θα πρέπει να ακούσετε 4 κλικ, ένα σε κάθε γωνία.
  22. polimetro Λύση στα προβληματικά Junction Box της Scheuten  Μετρήστε με το πολύμετρο.

 Η διαδικασία έχει ήδη εφαρμοστεί και ολοκληρωθεί σε 100αρι πάρκο, τον Αύγουστο του 2013. Οι κολλήσεις 390 πάνελ, πάνω σε tracker, ολοκληρώθηκαν σε 6 ημέρες, με 2 άτομα, και άψογο αποτέλεσμα.

2η. Λύση
Η γερμανική εταιρεία New energy systems προσφέρει κίτ επισκευής στην τιμή των 25€. Περισσότερες πληροφορίες στο link: http://www.junctionboxrepair.com/en/.

3η. Λύση
Η εταιρεία Suncycle προσφέρει επιδιώρθωση των junction box. Περισσότερες πληροφορίες στο λινκ: http://www.suncycle.com

H suncycle δεν πουλάει κιτ επιδιόρθωσης αλλά στέλνει συνεργάτη της στο πάρκο ή την σκεπή σας. Απαιτεί τα πάνελ να είναι σε παλέτες σε σημείο με εύκολη πρόσβαση και όχι στο πάρκο η την σκεπή.

Υπάρχουν πληροφορίες, ότι η suncycle κάνει την επιδιόρθωση με την μέθοδο της κόλλησης των καλωδίων στην πλακέτα, χωρίς όμως αυτό να το επιβεβαιώνει η εταιρεία καθώς κρατάει την λύση μυστική!

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ, ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.