Οι τιμές των φωτοβολταϊκών σε πτώση έως και 11% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012

 
95 panel kivos Fot 330x248 Οι τιμές των φωτοβολταϊκών σε πτώση έως και 11% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών μονάδων για το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής στατιστικής εταιρείας IHS iSuppli (El Segundo της Καλιφόρνια, ΗΠΑ) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, προβλέπεται πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών μονάδων για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, κατά 11% με παράλληλη αύξηση της ζήτησης.

Η έκθεση “IHS iSuppli Photovoltaics Cell & Module Production Market Tracker” αναφέρει, ότι η μέση τιμή μονάδας θα πέσει το Δεκέμβριο του 2012 στα 0,57 ευρώ, από τα  € 0,64 ανά watt που ήταν τον Ιούνιο. Για το 2012 προβλέπεταιι, η παγκόσμια ζήτηση φωτοβολταϊκών να φτάσει τα 30,2 γιγαβάτ (GW), εκ των οποίων τα 7,3 GW είναι στην Γερμανία. “Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η γερμανική αγορά φωτοβολταϊκών, απαγκιστρώθηκε πολύ πιό γρήγορα από τις επιδοτήσεις, από ό, τι πολλοί ανέμεναν,” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙHS iSuppli, αναλυτής Stefan de Haan.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σύμφωνα με την IHS iSuppli συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Η συνολική παραγωγική ικανότητα θα φτάσει φέτος τα 49,4 GW για τις φωτοβολταϊκές μονάδες, και τα 43,5 GW για τα ηλιακά κύτταρα. Ωστόσο λόγω της ενοποίησης και την αυξημένη ζήτηση, θα είναι μικρότερη η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για το 2013 και για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η IHS αναμένει ένα νέο κύκλο επενδύσεων σε φωτοβολταϊκό εξοπλισμό.
Αν και η πλεονάζουσα δυναμικότητα εξακολουθεί να υπονομεύει τις τιμές, η αγορά των φωτοβολταϊκών μονάδων ήδη εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές ηλιακών κυττάρων της Ταϊβάν αναφέρουν αύξηση της ζήτησης. Πωλούν σε όλο και περισσότερους κινέζους κατασκευαστές πλαισίων, που εξάγουν τα προϊόντα τους στην αγορά των ΗΠΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών προστατευτισμού του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.
Επιπλέον, οι μειώσεις των τιμών για τις ενότητες θα περάσει σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, καθώς οι κατασκευαστές ωφελούνται από το φθηνότερο πολυπυριτίο. Σύμφωνα με την IHS, οι τιμές για τα ηλιακά κύτταρα σε σύγκριση με τις τιμές μονάδας δεν θα μειωθούν σημαντικά.

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.